Energisnålare fiskebåtar med segel

Med hjälp av automatiska hjälpsegel kan fiskebåtar bli energimässigt smartare. Det har franska forskare kommit fram till. Enligt deras forskning kan en mindre fiskebåt spara uppemot 40% av sitt bränsle genom att använda automatiska segel:

De franska forskarna arbetar i ett EU-projekt som syftar till att få ner utsläppen av koldioxid och luftföroreningar från Europas sjöfart. Seglen som forskarna testat är automatiska hjälpsegel som rullas ut med en knapptryckning från förarhytten.
– Energikrisen är mycket påtaglig för fiskebåtarna. Just nu går de bara på diesel och förbrukar enorma kvantiteter, säger forskaren Pierre-Yves Glorennec till SR.

Idag är dock systemet för dyrt för de små fiskebåtar (cirka 16 meter) det här handlar om så kostnaderna måste ner innan det skulle kunna bli ett alternativ. Dessutom funderar forskarna på att pröva eldrift ombord på de mindre fiskbåtarna man forskar kring och med hjälp av. Glorennec själv tror att även större fiskebåtar och handelsfartyg kan ha nytta av hjälpsegel:

Nu ska ytterligare fem fiskebåtar i Bretagne få segel och testas inte bara under gång och transport utan även medan de fiskar och landar sin fångst. Pierre-Yves tror att båtar ända upp 100-150 meter skulle kunna dra nytta av extra segel som komplement till sina motorer och berättar om den danska tankern Nord Integrity som tog sig från Grand Canaria till Nordafrika på tre dagar endast med hjälp av vinden och strömmarna och sparade tjugosju ton bränsle .

Bättre ekonomi i fisket skulle sannolikt vara resultatet om hjälpsegel fick en mer allmän användning. Dessutom mindre utsläpp av växthusgaser förstås.

Fiskebåt med hjälpsegel

Experimentbåten Grand Largue i Saint Malos hamn. Foto:Pierre-Yves Glorennec

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!