Kinas fiskfusk

Kina är världens största fiskerination. Landet har omkring 3 400 fiskebåtar i aktivt oceanfiske. Ungefär 900 av dessa fiskebåtar är större båtar som främst fiskar i främmande vatten. 345 stycken fiskar i västafrikanska vatten, exempelvis i mauretanska och senegalesiska vatten. Av de 345 båtarna är 256 bottentrålare.

Kinesiska fiskebåtar opererar i totalt 93 länder och från många av dem rapporterar Kina inga fångster alls. Forskare tror att Kina underrapportera sina fångster i främmande vatten mycket kraftigt. I medeltal per år ska Kinas fiskeflotta ha dragit upp nånstans mellan 4,1 och 4,6 miljoner ton fisk åren 2000-11 i främmande vatten vilket är 12 gånger så mycket som landet rapporterat. 2,9 miljoner ton kommer från västafrikanska farvatten. Stämmer dessa siffror så är kinesiska fiskebåtar  i stort sett ensamma om att vara ansvariga för överfiskningen utanför västafrikas kust.

Kinesiska fiskfångster

De flesta avtal som Kina har med olika länder om fiske är hemliga så forskare har mycket lite att gå på när de bedömer hur mycket fisk Kinas fiskeflotta får upp. Inte heller kan man avgöra hur och med vilka redskap Kina har avtal att fiska.

Kinesisk fiskebåt

Bild: Greenpeace / Paul Hilton

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!