Tjuvfiskande båt efterlyst av Interpol

Inlägg nr 6 av 12 i serien IUU-fiske

Interpol har efter begäran från norska myndigheter efterlyst en ökänd tjuvfiskebåt som indirekt ägs av en europeisk ägare:

Båten har i flere år drevet med ulovlig fiske, ifølge etterlysningen.

Den går nå under navnet «Snake», men skal flere ganger ha endret utseende, flagg og navn. Siden 2004 har den ifølge Fiskeridirektoratet hatt åtte flagg og tolv forskjellige navn.

– «Snake» har operert under radaren i ti år, sier Gunnar Stølsvi, prosjektleder i Fiskeriforvaltningens analysenettverk, til VG.

Tannfisk

Han sier de ikke vet hvor store verdier båten kan ha tatt med seg.

– Dette fartøyet fisker fisk av høy verdi, særlig noe som heter patagonisk tannfisk, så det er betydelig verdier som dette fartøyet har tatt utrettmessig fra dette området.

Båten heter idag Snake, men har tidigare haft en mängd namn som Pion, Octopus-1 och annat. Båten byter namn och flagg minsta en gång per år. Just nu är den sannolikt flaggad i Libyen, men vissa sajter uppger att den är flaggad i Honduras. Tidigare hade den mongolisk flagg och innan dess honduransk. Båten ägs sannolikt av den ökände Juan A Argibay Perez, som sannolikt står bakom det bolag, Transcoeiro Fishing S.A. i Panama som formellt äger båten.

Snake är på 1 322 ton och norska myndigheter uppger att den ofta använder sig av falskt IMO-nummer (ett unikt nummer som alla större fartyg i världen har) och ibland uppger sitt eget nummer, 8713392, ibland numret 8430586 som egentligen tillhör båten Alfajr Almunir, flaggad i Libyen men japanskägd och ibland 9036636 som tillhör Al Nagam Al Sata som också är flaggad i Libyen och ägd av japanska Taisay Kosho i likhet med Alfajr Almunir. Ett förfarande den sannolikt ägnat sig åt även tidigare:

According to Interpol, Snake has been on the IUU vessel list of the Convention on the Conservation of Antarctic Marine Living Resources (CCAMLR) since 2004, under CCAMLR vessel ID number 76154.

It has had at least 12 names and eight flags since 2004.

While named Octopus-1, the Maritime Mobile Service Identity (MMSI) number3 of the vessel (457712000) corresponded to another Mongolia flagged vessel, a chemical products tanker. The suspicion therefore has been raised that Octopus-1 was illegitimately using the number of another vessel to give the impression that it was legally a Mongolia flagged vessel.

Förutom att byta namn och flaggland ofta byter båten också färg mycket ofta. Allt för att undvika att bli identifierad. I mer än 10 år har båten ägnat sig åt IUU-fiske och den har lika länge funnits på CCAMLR:s lista över IUU-fiskande båtar. (IUU-fiske = Illegalt, orapporterat och oreglerat fiske)

Snake

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Serienavigation<< Kinas fiskfuskPrivat: Ocean Trawlers och tjuvfisket >>
Advertisements