Största danska fiskebåtarna 2013

I Danmark domineras det pelagiska fisket kraftigt av ett litet antal större fiskebåtar. Flera av dessa är ägda av personer från andra länder. Förutom den pelagiska flottan finns det också ett antal större räktrålare under dansk flagg och/eller med danska ägare. Dessa fiskar dock inte i närområdet utan främst kring Grönland och har därför uteslutits från dessa listor.

Tio största danska fiskebåtarna, namn, ton, ort, ägare

??? Gitte Henning, 4 400, Skagen, Gitte Henning A/S (Kjeldsen, beställd)
S 349 Gitte Henning, 2 700, Skagen, Gitte Henning A/S
HG 333 Isafold, 2 499, Hirtshals, PR HG 333 Isafold (Jensen med flera)
S 764 Astrid, 2 400, Skagen, Astrid Fiskeri A/S (familjen JohanssonRörö, Sverige, inte färdigbyggd)
L 303 Ariadne, 2 180, Thyborøn, Nordic Pelagic A/S (Tamme Bolt)
HG 264 Ruth, 2 017, Hirtshals, Rederiet Ruth A/S (Madsen m.fl.)
E 349 Cattleya, 1 950, Esbjerg, Cattleya A/S (Pedersen)
E 532 Rockall, 1 461, Esbjerg, Astrid Fiskeri A/S (familjen Johansson, Rörö, Sverige)
HG 62 Beinur, 1 424, Hirtshals, HG 62 Beinur PR (Virgar Tindskard)
S 205 Ceton, 1 337,Skagen, Gifico ApS (familjen Claesson, Fiskebäck, Sverige)
HG 266 Asbjørn, 1 266, Hirtshals, PR Asbjørn (Fridi Petur Magnusen)

Som synes av listan är en ny Gitte Henning beställd och överenskommelsen är att Magnusen då ska köpa den nuvarande Gitte Henning och ge den namnet Asbjørn. Den nuvarande båten med detta namn kommer då att säljas. Detta är också anledningen till att det finns 11 båtar på listan. Den nya Gitte Henning skulle varit levererad i juli, men är försenad precis som familjen Johanssons Astrid. Av de tio största danska fiskebåtarna äger familjen Johansson från Sverige 2, Claesson från Fiskebäck i Sverige 1, Magnusen från Island en, färingen Virgar Tindskard en och Tamme Bolt från Nederländerna 1. Sannolikt är männen bakom fiskebåten Ruth, Ole William Friman Tindskard Nattestad, Gullak Arngrimsson Madsen och Mikkjal Godtfred, också färingar.  Mer än hälften av de störst pelagiska båtarna i Danmark kontrolleras alltså av personer som inte är danskar. Virgar Tindskard, Fridi Petur Magnusen och Tamme Bolt liksom männen som äger Ruth är dock bosatta i Danmark.

I styrelsen för den organisation, Danmarks Pelagiske Producentorganisation (DPPO), som representerar de pelagiska fiskarna i Danmark sitter Christian Olesen (ordförande), Lise Bjørn Jørgensen (HG 333 Isafold), Börje Johansson (E 532 Rockall), Gullak Madsen (HG 264 Ruth), Henning Kjeldsen (S 349 Gitte Henning), Flemming Pedersen (E 349 Cattleya), Fridi Magnusen (HG 265 Asbjørn), Tamme Bolt (L 303 Ariadne) och  Virgar Tindskard (HG 62 Beinur). Börje Johansson sitter också i styrelsen för Sveriges motsvarighet till DPPO, Swedish Pelagic Federation Producers Organisation (SPFPO) och är därmed en av de mäktigaste personerna inom det pelagiska fisket i Nordsjön, Skagerak och Östersjön.

Familjen Johansson äger också en av de tio största svenskregistrerade fiskebåtarna, GG 764 Astrid på 705 ton liksom en båt som hamnar strax under de tio största danska båtarna, L 525 Thingholt på 630 ton. En annan familj från Rörö, familjen Ryberg äger en annan stor danskregistrerad pelagisk trålare, S 144 Themis på 711 ton. Familjen Bryngelsson på Fotö äger AS 464 Stella Nova på 645 ton. Andra större danska båtar är S 105 Sebastian på 656 ton och ägd av Jens Vinther  Pedersen och E 727 Jette Kristine på 638 ton.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!