Några av Finlands största fiskare hör hemma i Sverige

I Danmark hör flera svenska fiskarfamiljer till de största fiskarna och fiskeriföretagarna. Nästan 30% av de 22 största fiskebåtarna ägs av svenskägda fiskeriföretag och 2 av de 9 företag som har huvuddelen av de pelagiska danska kvoterna ägs av svenskägda fiskeriföretag. Även i Finland tillhör svenskar de stora fiskeriföretagarna. Hur stora andelar av de finska kvoterna som svenskar kontrollerar är oklart, men svenskar äger flera av de största fiskebåtarna. Klart är också att Finland har de största sill-(strömming-)kvoterna i Östersjön.

Kotka Fiskeri AB som sannolikt i huvudsak ägs av familjen Bryngeld från Fiskebäck äger två av Finlands allra största fiskebåtar, FIN 1125T Windö (tidigare GG 206 Danö) på 526 ton och Roxen (tidigare GG 564 Roxen) på 416 ton. GG 206 Danö ägdes tidigare av Ahlström & Larsson Fiske AB och Roxen ägdes av Fiskeri AB Roxen. Idag är delägarna i dessa bolag delägare i Ahlma Fiskeri AB som äger GG 206 Ahlma som är en av de största svenskregistrerade fiskebåtarna. Kotka Fiskeri AB ägde tidigare också FIN 128K Vederlax, numera GG 50 Runafjord som ägs av Bryngeld Fiskeri AB

Det ytterst märkliga är dock att det faktiskt tycks finnas eller kanske snarare har funnits ytterligare en båt med namnet namnet Windö i Finland, FIN 134 K Windö på 646 ton. Uppgifterna om den båten är olika på varenda sajt där den finns upptagen så jag misstänker att den inte längre finns, speciellt om det faktum att den inte synts till i AIS-systemet sen 2011 tas i beaktande. Eller så finns den nån annan stans då en sajt har Bolivia som flaggland för båten.

Andra lite större finska fiskebåtar är FIN 175T Olympos på 427 ton som ägs av Troolari Olympos Oy, FIN 190T Olgarry på 341 ton (ägd av Troolari Olgarry Oy), FIN 164T Menhaden på 223 ton (Kiviniemen Kala Oy), FIN 1121T Silverfors (tidigare Amazon) på 270 ton, FIN 13V Sonnskär på 385 ton, FIN 130V Sonne på 233 ton ägd av D. Granfors & söner och FIN 1122T Laguna på 441 ton som också ägs av Troolari Olympos. Olgarry och Menhaden har tidigare varit irländska båtar, Laguna dansk (Erikke Vad) och resten svenska. Vilka som äger resterande båtar är oklart.

Troolari Olympos ägs sannolikt av familjen Lindroth som inte är hemmahörande i Sverige. Troolari Olgarry Oy ägs troligen av familjen Tervamäki som också äger S-H Fishing Oy och Kiviniemen Kala Oy ägs sannolikt av familjen Vekhaperä.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

3 svar på ”Några av Finlands största fiskare hör hemma i Sverige”

Kommentarer är stängda.