Visst dumpar svenska fiskare räkor

Det är uppenbart att svenska fiskare dumpar räkor för att uppgradera fångsten. Det framgår till och med av den statistik som finns. Förfarandet är sen 2009 olagligt. Frågan handlar inte om huruvida svenska räkfiskare dumpar fångst eller inte utan om hur mycket. Detta även om en del svenska räkfiskare och deras organisationer menar att ingen dumpning överhuvudtaget sker. Svenska räkfiskare som fiskar på dansk kvot med danskregistrerade båtar menar att det dumpas mycket mer än vad som uppges officiellt.

Grundproblemet med räkfisket är överkapacitet och lönsamhetsproblem. Något som jag tror kan lösas på samma sätt som motsvarande problem löstes i det pelagiska fisket. Med individuella överförbara kvoter (ITQ). I Danmark finns idag 12 båtar som fiskar räkor. På en dubbelt så stor kvot som Sverige har. I Sverige finns det 65 båtar som har tillstånd att fiska räkor. Många fiskar dock bara räkor ibland så i verkligheten blir det reella antalet något mindre. Men ändå. Problemet är uppenbart och övertydligt. För många båtar på för liten kvot. Överkapacitet och lönsamhetsproblem. I ett sånt läge räcker det inte med ristförsedda trålar även om de är bra.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Visst dumpar svenska fiskare räkor”

Kommentarer är stängda.