Arkhangelsk Trawl Fleet

JSC Arkhangelsk Trawl Fleet (ATF) är det sista kvarvarande statägda fiskeriföretag i Ryssland. Som namnet säger hör företaget hemma i Arkhangelsk i norra Ryssland och invid Barents Hav. Företaget har totalt 3 000 anställda och är ett av de största ryska fiskeriföretagen. Totalt äger företaget cirka 20 fiskebåtar av varierande storlek.

Båtar som ATF äger är Novoazovsk (1 734), Krasnoznamensk (1 403 ton), Kapitan Kiselev (Klintsy, 1 734) Konotop (1 734), Medvezhyegorsk (1 404), Gorsk (1 734), Kapitan Orlov (1 404), Khvalynsk (1 404), Intsy (1 386), Teriberka (1 458), Zvyozdochka (601), Achinsk (1 734), Vetluga (1 734), Viktor Mironov (3 816), Rybachiy (3 816), Sovetskaya Konstitutsiya (3 816), Zavolzhsk (3 816), Revolutsia (3 816), Kapitan Kravchenko (7 765), Nikolay Kudryavtsev (4 407), Kapitan Veselkov (4 407) och Kapitan Gorbachev (7 765). Många av båtarna (främst de mindre) verkar vara nedgångna och gamla. Man kan nog anta att en del skrotas efter att företaget privatiserats. Om de inte redan är skrotade eller avställda.

ATF fiskar torsk, kolja och hälleflundra såväl som pelagisk fisk som sill, makrill, lodda och blåvitling.

Staten har för avsikt att sälja företaget. Bland spekulanterna finns Russian Sea Catching (RSC, Russkoye More – Dobycha) som är kopplat till Gennadij Timtjenko och som nyligen köpt upp en rad andra fiskeriföretag. Andra budgivare är det stora ryska investment- och holdingbolaget United Capital Partners samt LLC Virma, JSC Robinson (Murmansk) och Meridian. United Capital Partners har kopplingar till det stora oljebolaget Rosneft.

Även North West Fishing uppges vara anbudsgivare. North West samarbetar med juristfirman Yegorov, Puginsky, Afanasiev och Partners var ena ägare, Nikolaj Yegorov, har kopplingar till Vladimir Putin. Firman och Yegorov är också ATF:s juridiska ombud. När Timtjenkointressen nyligen köpte hamnen i Murmansk fungerade Yegorov som ombud för Timtjenko. Nikolaj Yegorov är också ägare av ett av de företag som äger hamnen i Murmansk tillsammans med Timtjenko-intressen.

Kapitan Gorbachev

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.