Akros

JSC Akros är ett större ryskt fiskeriföretagKamtjatkahalvön med huvudkontor i Petropavlovsk. Sannolikt ägs företaget ytterst av Soyuz Holding som i sin tur till 67% ägs av Vitalij Orlov och till 33% av Magnus Roth. De två samarbetar också i en mängd andra fiskeriföretag som Rybprominvest, Karat Group, Murmansk Trawl Fleet och Ocean Trawlers. Soyuz Holding är också den troliga ägaren till den del av företaget Roliz som Orlov uppges äga. I likhet med andra Orlov-företag ingår Akros i Fisheries Holding Karat. Orlov tycks ha gjort investeringen i Akros år 2011. Hos Bloomberg (Business Week) uppges att Akros ingår i Upravleniye Tralovogo flota (UTF), ett av de företag som Orlov uppges äga.

Akros ägnar sig åt såväl demersalt fiske efter pollock, torsk, kolja, bäckfisk och hälleflundra som fiske efter lax och pelagiskt fiske efter sill. Torsk och kolja fiskas i Barents Hav medan resten fiskas i Okhotska sjön och Berings Hav.

De fiskebåtar JSC Akros äger är Vitus Bering på 1 944 ton, Vilyuchinskiy (1 944 ton), Aleksey Chirikov (1 944), Pyotr Ilyin (Petr Iljin, 1 919 ton), Viktoria I (Viktoriya, 1 923), Vasiliy Golovnin (1 928), Yakov Pavlov (784), Ossora (833) och Uzon (831). Dessutom har man kylbåtarna Hrizolit (hette tidigare Ambon, 759 ton), Amayan ( 683 ton) och Kapitan Stekolschikov (683 ton). En tidigare trålare, Akros, har nyligen sålts och heter nu Admiral Kolchenko. Vitus Bering hör till de båtar som har tillstånd att fiska MSC-märkt torsk och kolja i Barents Hav. De norskbyggda frystrålarna på 1 944 ton går under det gemensamma namnet Sterkoder-klassen efter varvet där de är byggda.

Akros

Det verkar också som om Akros tidigare ägt ett antal backebåtar som idag ägs av Kamtjatka-Vostok Ltd. Med tanke på att ett av det företagets tidigare ägda krabbfiskebåtar, Antias, numera ägs av Murmansk Trawl Fleet finns det anledning att tro att Kamtjatka-Vostok  kan ha anknytning till Vitalij Orlov.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!