Roliz och NBAMR

JSC Roliz är ett företag som ingår i Fisheries Holding Karat (Karat Group). Något som innebär att Vitalij Orlov och sannolikt också Magnus Roth är delägare i företaget. Sannolikt är det via företaget Soyuz Holding som Orlov och Roth har ägarintressen i Roliz. JSC Roliz är hemmahörande i Nachodka och Vladivostok i östligaste Sibirien.

Samtidigt ingår Roliz i en större företagsgrupp, BAMR-Roliz, som inkluderar flera andra fiskeriföretag som PJSC Nakhodka Active Marine Fishery Base (NBAMR), CJSC Roliz, Far Eastern Fishing company (DRK) LLC, Fishing Kolkhoz, Far Eastern Fishery Base (DVBR) LLC, Fish-factory Kamenskiy LLC, och Managing Company BAMR (MC BAMR) LLC. Totalt har BAMR-Roliz 4 000 anställda. Roliz grundades ursprungligen av Sergej Mikhailovitj Darkin som också är huvudägare i NBAMR. NBAMR är ett av Ryssland största fiskeriföretag och kontrollerar 6% av den ryska kvoten av stillhavstorsk och Alaska pollock. Förutom pollock fiskar man även bläckfisk med mera. Under många år har man försökt få pollock-fisket MSC-märkt men har ännu inte lyckats.

NBAMR (också BAMR) var tidigare ett statligt företag, men är sedan 1992 privatiserat.

Flera i koncernen ingående bolag har anklagats för att ingå i olagliga kartellbildningar för att hålla priserna på fisk uppe. NBAMR äger enligt ryska skeppsregistret 16 fiskebåtar på mellan 2 542 och 4 407 ton:

Att Roliz ingår i BAMR-Roliz innebär sannolikt att företaget också har familjen Darkin som delägare. Det är ännu mer troligt eftersom Sergej Darkin ju är grundare av Roliz.

Roliz äger Vulkan Ksudach på 3 072 ton. Denna båt fiskar normalt i Stilla Havet men även i nordöstra Atlanten och säljer en del av sin fisk via Karat.  Utöver Vulkan Ksudach äger Roliz också båten Vladimir Starzhinskiy på 7 805 ton.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , Kapitan Maslovets, , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!