Russian Sea Catching

Russian Sea Catching (RSC, Russkoye More – Dobycha) är ett relativt nybildat fiskeriföretag som kontrolleras av oligarken Gennadij Timtjenko (via holdingbolaget Volga Resources) tillsammans med Maksim Vorobiev. De två uppges äga 66% av företaget tillsammans. Dessa två äger också fiskberedningsföretaget Russian Sea Group (RSG).

Under första halvåret 2013 har RSC köpt en rad fiskeriföretag i östra Sibirien. Det handlar om Turnif, Intraros, Vostokrybprom och Sovgavanryba. De uppköpta företagen sysslar främst med fiske efter pollock. RSC kontrollerar efter uppköpen 12% av den ryska pollock-kvoten. Företagen fiskar alltså främst i Berings Hav, Okhotska Sjön, Japanska sjön och norra Stilla Havet. Man ska också ha diskuterat uppköp av Sakhalin Leasing Flot samt två företag till. Även när det gäller sill är RSC ett av de fem största fiskeriföretagen efter uppköpen.

Enligt uppgifter så har RSC också fört samtal med det kinesiska jätteföretaget Pacific Andes  (PA) om samarbete. Andra gör gällande att samtalen istället handlat om just de uppköp som nämnts ovan. Pacific Andes har av ryska myndigheter anklagats för att olagligen äga fiskeriresurser i Ryssland och myndigheterna har uppgett att de ska tvingas sälja dessa. De företag som PA anklagats för att är just de företag, plus Sofko Ltd, som RSC köpt eller diskuterat att köpa. PA uppges innan försäljningarna ha kontrollerat 60% av all försäljning av pollock från Ryssland, men troligen inte lika stor andel av fiskkvoterna.

Förutom de nämnda företagen ska RSC även ha fört samtal med Nakhodka Active Marine Fishery Base (NBAMR), ett förtag som sannolikt ägs av familjen Darkin.

Turnif äger neligt hemsidan 8 större fiskebåtar, däribland frystrålarna Kapitan Oleynichuk (6 392 ton), Pioner Nikolayeva (4347), Darwin, Gissar (3 916), Prostor (3 983) , Donchak (732) och Vladivostok (4 407) samt krabbfiskebåten Antias (1 315). Enligt internmationella sajter ägaer man också Aleksandr på 6 231 ton.  Intraros äger för sin del 3 båtar, Georgiy Moskovskiy (4 347 ton), Borodino (4 407) och Berezina (4 407)  Vostokrybprom 3 stycken, Geroi Shironintsy (4 437 ton), Bazhenovsk (4 457) och Novouralsk (4 457) Sovgavanryba 1 båt, Ivan Kalinin ( 4 407 ton). Flera av de nämnda båtarna har haft kinesiska namn eller namn som Pacific Keeper etc och misstankarna om en koppling till Pacific Andes kan nog sägas stärkas av det. Liksom det faktum att fler av Turnifs båtar står som ägda av ett företag vid namn Pacific Maritime.

RSC ska också lägga anbud på det sista statsägade ryska fiskeriföretaget, Arkhangelsk Trawl Fleet (ATF). Andra budgivare är det stora ryska investment- och holdingbolaget United Capital Partrners samt LLC Virma, JSC Robinson (Murmansk) och Meridian. United Capital Partners har kopplingar till det stora oljebolaget Rosneft. ATF fiskar främst torsk och kolja i Ishavet men även pelagisk fisk som sill. Även om RSC inte vinner budgivningen kring ATF kan man nog räkna med att företaget förr eller senare köper ett fiskeriföretag verksamt i Norra Ishavet och Barents hav. Det finns ett antal att välja på.

Gennadij Timtjenko är i Sverige kanske mest känd för att äga oljehandelsbolaget Gunvor Group tillsammans med Torbjörn Törnqvist. Men han äger många  företag, främst ryska, via sitt holdingbolag Volga Resources, hemmahörande i Luxemburg. Ett av de företag Timtjenko enligt Volga Resources äger är svenska Rörvik Timber. Enligt svenska allabolag.se och Rörviks hemsida är Meerwind AB huvudägare till Rörvik Timber. En koppling finns dock även om det är så, Sven A Olsson, VD i Meerwind AB är också styrelsemedlem i Gunvor Group Ltd och Volga Sicav (Volga Resources).

Läs mer: Undercurrent,

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , Sofko, , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Russian Sea Catching”

Kommentarer är stängda.