Gott om makrill i grönländska vatten

Makrill

Makrill fångad i östgrönländska vatten. Foto: Grønlands Naturinstitut.

Runtomkring Grönland fiskas ingen makrill, i alla fall har det tidigare inte fiskats makrill i grönländska vatten. Men det finns gott om makrill i grönländska fiskevatten menar forskare. Om makrillen alltid har funnits där eller om vandringsmönstren ändrats på grund av varmare hav som en följd av klimatförändringar och smältande is på Arktis är oklart. Mycket tyder väl på det senare, men en del tyder också på det tidigare.  Oavsett vilket kommer det nog att i framtiden bli makrillfiske i grönländska vatten med tank på de resultat forskning och provfiske kommit fram till:

Makrelbestanden i hele Nordatlanten er anslået til 8,8 millioner tons. Forsigtigt anslået er 5.7% af den er i Østgrønlandsk farvand – forsigtigt, da der kun er foretaget få biologiske undersøgelser af makrel i grønlandsk farvand og fordi fiskeriet i området er så nyt. Godt nok er fangsten efter makrel blevet 381 gange større i 2013 end i 2011. Dengang blev der under et forsøgsfiskeri fanget 134 tons makrel og foreløbige fangster for i år er helt oppe på 52.000 tons – ja, du læste rigtigt.

Forklaringen på de enorme fangsttal er både, at der – som noget nyt for alvor fiskes efter makrel – og at der sandsynligvis svømmer flere nordatlantiske makreller rundt i østgrønlandske farvande end forventet. Der er også god mulighed for solid tilførsel af makreller fra Nordatlanten, for her blev der i 2012 fanget i alt 892.762 tons makreller af de omkringliggende makrelfiskende lande.

”Vi ved ikke, om makrellen bliver i vores havområder – og i dette store antal. Det er en helt ny art i Grønland, og der er brug for meget viden om makrellen, også om hvordan den vil påvirke økosystemet. Vi vil gerne forstå hvorfor makrellen er vandret ind i grønlandsk farvand? Og hvad spiser den? Hvor længe opholder den sig her – og vandrer makrellen tilbage igen næste år – og næste år igen,” siger forsker Søren Lorenzen Post fra Naturinstituttet.

Idag råder det en stor oenighet om hur mycket makrill som får fiskas i Nordatlanten. Färöarna och Island ägnar sig med all sannolikhet åt överfiske som på sikt riskerar bestånden. EU och Norge vill hålla igen på fisket.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Gott om makrill i grönländska vatten”

Kommentarer är stängda.