Murtosa Fishing

Murtosa Fishing Ltd är eller var ett bolag på Falklandsöarna. Sannolikt har företaget portugisiska ägare. Företaget bedriver (eller bedrev) fiske med en större fiskebåt, en frystrålare utrustad för fiske med trål, snörpvad och backor (långrev). Båten heter Murtosa, är på 1 066 ton och är numera troligen hemmahörande i Togo, efter att tidigare varit registrerad i Portugal och därefter Falklandsöarna. Officiellt har båten dock avregistrerats från Togo men ingen annan flagg är känd efter det. Om båten fortfarande fiskar aktivt är oklart.

Fiskebåten Murtosa är upptagen på listorna över fiskebåtar som ägnar sig åt illegalt fiske (så kallat IUU-fiske). Om den ägnar sig åt fiske fortfarande är oklart då de sista observationeran av båten på fiske är från 2007. 2005 rapporterade båten fiska illegalt i Barents Hav:

On September 19, 2005, the Greenpeace ship Esperanza observed and stopped the Togo-flagged factory trawler Murtosa from illegally fishing for cod in the international section of the Barents Sea known as the “Loophole”. Current levels of illegal and unregulated fishing for cod in the Barents Sea are estimated to be at least 100,000 tons, about one third of the annual legal quota.The trawler’s captain confirmed to Greenpeace that he was knowingly taking cod with no legal quota.

Reflagged several times in its lifetime, from Portugal to the Falkland Islands, and to Togo since 2004, the Murtosa is blacklisted by Iceland and at the October 2005 meeting of the North East Atlantic Fisheries Commission (NEAFC), the Murtosa was added to the black list of vessels confirmed to have engaged in IUU fishing.The Murtosa was subsequently added to the EU’s blacklist. The Murtosa provides a striking example of the difficulties in identifying the owners and operators of vessels involved in IUU fishing.

Both the Lloyd’s Register Fairplay and the Lloyd’s Maritime Intelligence Unit refer to an “unknown owner”, although the Lloyd’s Register still records the operators of the vessel as Murtosa Fishing Co., based in the Falkland Islands and connected with the vessel since 1996. Prior to this, the vessel was owned by Empresa de Pesca de Aveiro, the Portuguese company owning and operating the Santa Cristina. Greenpeace has not been able to confirm any links between Murtosa Fishing Co. and Empresa de Pesca de Aveiro, not has it been able to identify the “unknown owner” recorded by Lloyd’s. During Greenpeace’s visit to the ship in September 2005, however, the captain stated that the ship was operated by a Portuguese company with links to the Falklands Islands.The ship’s crew was largely, and possibly entirely, Portuguese.

Eftersom båten på nedanstående bild ligger i Aveiros hamn och bilden är tagen år 2012 är det sannolikt att ägarna till Murtosa Fishing är samma personer som står bakom det portugisisika bolaget Empresa de Pesca de Aveiro. Detta företag äger också trålaren Santa Cristina på 1 919 ton, hemmahörande i Portugal. Hurvida Murtosa Fishing fortfarande existerar som boalg är oklart.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svensson-bloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!