Seafish Falklands

Seafish (Falklands) Ltd är ett företag som är hemmahörande på Falklandsöarna. Företaget har 260 aktieägare och bedriver fiske i ett antal delägda bolag. Utöver fiske driver man också detaljhandelsverksamhet och sysslar med fastighetsförvaltning.

Man bedriver främst fiske efter bläckfisk och rockor i vatten runt Falklandsöarna. Men även fiske efter tandfisk och vitfisk (hoki, hake, kingclip, röd torsk)  av olika slag. Detta fiske bedrivs i det delägda bolaget Fibow Ltd i vilket Seafish äger 50% och spanska Pesmar SA 50%. Fibow driver 4 trålare som hyrs av Pesmar SA och fiskar i farvatten runt Falklandsöarna. De fyra båtarna är Playa de Pesmar Uno på 1 484 ton, Playa Pesmar Dos på 1 483 ton, Playa de Galicia på 1 021 ton och sannolikt också Playa de Tambo på 1 108 ton. Alla fyra registrerade i Spanien.

Seafish är också delägare i Nova Seafish Ltd tillsammans med Seaview Ltd och spanska Frigorificos del Morrazo SA och Pesmar SA. Nova Seafish äger eller driver trålaren Robin M Lee på 2 015 ton som är registrerad i Spanien. Seaview är enligt Maritime Connector ägare till båten liksom också bemanningsföretag och manager. Robin M. Lee ägnar sig åt fiske av bläckfisk runt Falklandsöarna och efter antarktisk tandfisk i antarktiska farvatten.

Dessutom äger Seafish 12,6% i Consolidated Fisheries Ltd (CFL). CFL innehar 100% av kvoten för patagonisk tandfisk i farvattnen kring Falklandsöarna. Företaget grundades 1994 med flera lokala fiskeriföretag som delägare. Idag äger man backebåten (långrevsbåten) CFL Gambler på 943 ton som är hemmahörande på Falklandsöarna. Consolidated är medlem i Coalition of Legal Toothfish Operators (Colto).

Pesmar SA äger dessutom fler fiskebåtar, förutom de nämnda också Playa de Mogor på 751 ton, Playa de Pesmar på 688 ton och  Playa de Marin på 664 ton. Alla tre hemmahörande i Spanien.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Ursprungligen publicerat på Svenssonbloggen.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!