Danska fiskare tveksamma till EU:s makrillförhandlare

Det finns ännu inget avtal om makrillkvoterna för 2014 i norra Atlanten. Orsaken är att Färöarna och Island vill ha större makrillkvoter än tidigare. Färöarna och Island har i ett par år fiskat mer makrill än de borde. Något som lett till handelshinder för framförallt färöisk fisk. Förhandlingarna sker mellan EU, Norge, Island och Färöarna där EU och Norge har i stort sett samma ståndpunkter.

Makrill

Enligt danska fiskare finns det tecken på att EU vill få till stånd en snabb uppgörelse för 2014 där kraven från Färöarna och Island tillmötesgås. De pelagiska danska fiskarna menar att detta skulle vara olyckligt:

– EU-Kommissionen har valgt at betragte forhandlingerne om makrelkvoterne meget enøjet. Her ser man udelukkende på kvoten for 2014, men glemmer det lange perspektiv, siger direktøren i Danmarks Pelagiske Producentorganisation, Esben Sverdrup-Jensen.

Han har fulgt de netop afsluttede forhandlinger i London i denne uge, og han vurderer, at en – som han betegner det – kortsigtet aftale kan være med til at belønne Island og Færøerne for deres årelange overfiskeri af makrel.

– Vores erfaringer siger os, at det er meget vanskeligt at forhandle kvoteandele hjem igen, når man først én gang har givet slip, siger han med henvisning til, at Island og Færøerne tilsyneladende er færd med at få en langt større andel af kvoterne end hidtil.

Esben Sverdrup-Jensen vil ikke sætte konkrete procentandele på, men der har tidligere været rygter fremme om, at Island og Færøerne hver især skulle være blevet tilbudt andele på helt op til 12 procent af kvoterne. Det er mere end en fordobling af deres nuværende respektive andele.

Samtidigt menar de danska fiskarna att det kan vara förmånligt att snabbt sluta ett avtal då rekommendationerna om hur mycket det går att fiska innebär en ökning av den totala mängden makrill som kan fångas. Även en låg andel skulle därmed kunna ge Färöarna och Island mer makrill än tidigare.

Att det inte blivit nåt avtal om makrillkvoterna innebär också att det inte heller finns några avtal om blåvitling (kolmule) och NVG-sill då de förhandlingarna är avhängiga makrillförhandlingarna. Avtalslöst tillstånd kring kvoter i Nordatlanten kan innebära fortsatt överfiske från färöisk och isländsk sida.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!