Aig

Aig är en fiskebåt på 702 ton som är hemmahörande i Dakhla. Enligt flera sajter på nätet ska den tidigare ha hetat Dicada och E 180 Pernille Vibeke. Enligt andra sajter så gick den tidigare under namnet E 532 Rockall eller E 532 Pernille Vibeke. Av bilderna att döma är det sistnämnda korrekt. E 180 Pernille Vibeke såg annorlunda ut och var mycket mindre. Inte heller handlar det om den tidigare Dicada. Det är en tredje båt utan likheter med Aig, gamla E 532 eller E 180.

Aig

Aig i Las Palmas. Bild: Claes

Det är som jag ser det ingen tvekan om att Aig är den tidigare E 532, oavsett vilket namn den då hade.. Det innebär anknytning till svenska fiskare. Den nuvarande E 532 Rockall ägs numera av Astrid Fiskeri A/S som ägs av familjen Johansson från Rörö.

Den tidigare Rockall tyck ha sålts från Danmark år 2008. Kanske har den sen gått under namnet Dicada en kort tid då den var registrerad i Cook Islands i likhet med flera andra fiskebåtar med svensk anknytning vid den tidpunkten. Om båten hade svensk eller dansk anknytning är oklart, men det finns inga danska fiskare kända som verksamma i Västafrika. Däremot har svenska fiskare fiskat i området (Marocko, Algeriet, Tunisien) sen 1950-talet.

I likhet med andra svenskanknutna båtar flyttades Dicada/Aig till Belize-flagg ett tag för att sedan få marockansk flagg. Hela tiden har dock båten fiskat i västsahariska vatten.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!