MSC vill granska svenskt räkfiske

Svenskt fiske av nordhavsräkor påbörjar nu en granskning mot MSC:s miljöstandard, efter att Världsnaturfonden WWF gett dem rött ljus.

Igår lanserade WWF sin fiskguide. Den stora nyheten var att just nordhavsräkan fick rött ljus. WWF:s oro gäller i första hand de dåliga beståndsuppskattningarna, risk för överfiske, otydlig förvaltning och dålig kontroll.

– Granskningen är en lång och noggrann process där underlag och information om bestånd, miljö och förvaltning tas fram av oberoende experter. Förutom att klara kraven ingår även villkor om fortsatta förbättringar även efter att fisket blivit certifierat, säger Minna Epps, chef för MSC i östersjöregionen.

Räkmacka med gott samvete

mscIdag saluför de större butikskedjorna MSC-märkta räkor som får grönt ljus av WWF. Väljer man dem till sin räkmacka kan man äta den med gott samvete. – Vi ser fram emot en granskning av svenska räkfisket enligt MSC:s kriterier och hoppas att ansvariga myndigheterna kan bistå med de data som behövs för certifieringen. Det vore önskvärt att se ett hållbart räkfiske så snart som möjligt, säger Charlotta Järnmark, utvärderingsansvarig för fiske på Världsnaturfonden WWF.

Om fisket

Räkan (Pandalus borealis) fångas året om med trålar utrustade med sorteringsgaller som separerar bifångst av fisk från räkorna. Runt 60 båtar fiskar på bestånd i Skagerrak och utanför Norge.

– Hållbarhet, kvalitet och spårbarhet har alltid varit högprioriterat i svenskt fiske och nu märks en ökad medvetenhet för miljömärkta produkter bland kunder och konsumenter, säger Henrik Johansson vid Göteborgs Fiskauktion. Målet är att vi ska MSC-certifiera den svenska räkfiskekvoten och visa att det är hållbart och bedrivs på ett uthålligt sätt.

Granskning genomförs inför öppna dörrar

Ett oberoende certifieringsföretag genomför granskningen. De samlar organisationer och experter som deltar i skärskådandet. Redan nu är Greenpeace Norge, ICES, SLU, HaV, kustbevakningen Fiskbranschens riksförbund med fler involverade. Dokumentationen är tillgänglig för alla som vill engagera sig.

Hitta rätt räka genom MSC:s app

Drygt hälften av räkorna kokas ombord med skalet på och säljs till konsumenter i framförallt Sverige. De minsta räkorna säljs till skalningsindustrier i Sverige. I dagsläget importeras en stor del räkor till Sverige både färska och frysta.

Hitta MSC-certifierade räkprodukter.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”MSC vill granska svenskt räkfiske”

Kommentarer är stängda.