EU-valet – Moderaternas fiskeripolitik

Moderaterna tillhör de svenska partier som inte har någon uttalad fiskeripolitik. I alla fall gått det inte att hitta någon sådan på deras hemsida. Däremot har de ett antal politiker som tagit ställning i diverse fiskeripolitiska frågor. Sålunda har deras EU-politiker Christofer Fjellner arbetat för och röstat för EU:s nya fiskeripolitik. Arbetar för en ny fiskeripolitik har han gjort i en arbetsgrupp tillsammans med fyra andra politiker från folkpartiet, miljöpartiet och socialdemokraterna:

För att säkerställa att framtidens konsumenter har fisk på bordet måste antalet fartyg i EU:s fiskeflotta minskas. Gruppen ”Fish For the Future” sluter upp bakom den obekväma insikten att om Europas fiskbestånd ska kunna återhämta sig måste antalet fiskare bli färre och vissa intressen kommer att förlora ekonomiskt på kort sikt.

Den förändringen kommer att möta starkt motstånd från många håll, och det är därför EU-parlamentariker från flera länder och partier nu samlas för att försvara en radikal reform.

De svenska medlemmarna ställer sig bakom ett uttalande av gruppens ordförande, österrikaren Richard Seeber: ”Vi kan inte låta kortsiktigt tänkande sätta agendan för fiskepolitiken. Vi måste se till att Europas befolkning har fisk på bordet om 50 eller 100 år.”

Fjellner ska också agerat för att försöka förbjuda bomtrålning, den mest skadliga (för bottnarna) form av bottentrålning som finns. Tidigare har han skrivit debattartiklar om en ny fiskeripolitik, också det tillsammans med politiker från flera partier, förutom de redan nämnda partierna, också Vänsterpartiet.

En annan moderat har tagit ställning i frågan om EU:s fiske i tredje världen. Han gillar det inte. Sammantaget så kan en fiskeripolitik som moderaternas står bakom inte skönjas. Att enskilda ledamöter agerar bra i fiskerifrågor innebär inte att partiet med nödvändighet är bra. Speciellt inte som det finns andra borgerliga partier som har bemödat sig om att utforma en fiskeripolitik.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!

Ett svar på ”EU-valet – Moderaternas fiskeripolitik”

Kommentarer är stängda.