Miljöorganisation får pris för arbete mot tjuvfiske

Environmental Justice Foundation (EJF) är en miljöorganisation, en icke-statlig organisation, som arbetar för att motarbeta tjuvfiske. I stor utsträckning arbetar de med problem som finns i Afrika där staterna är svaga. Något som utnyttjas av stora fiskeriföretag från exempelvis Kina och Korea. Fiskeriföretag som använder sig av bekvämlighetsflaggade fiskebåtar för att tjuvfiska, för att ägna sig åt så kallat IUU-fiske (Olagligt, oreglerat och orapporterat fiske).

EJF har fått ett pris för detta. Från en annan organisation som arbetar mot tjuvfiske, International Monitoring, Control, and Surveillance (IMCS) Network. Det är en organisation som har en mer officiell prägel och i vilken olika stater är medlemmar. De delar ut ett pris som heter Stop IUU-fishing Award och i år har bland annat EJF fått detta pris:

The Environmental Justice Foundation has been announced as the second place winner of the IMCS Network’s “stop IUU fishing” award, for its system of illegal fishing alerts and community-based fisheries surveillance in Sierra Leone.

EJF works with fishing communities in Sierra Leone and Liberia to monitor vessels and record evidence of trawlers fishing illegally in the Inshore Exclusion Zone (IEZ).

[…]

As a result of evidence gathered through the community surveillance project and the transmission of IUU alerts, fines in excess of $500,000 have been collected by the Sierra Leone government, and South Korea has been ‘yellow carded’, which could lead to a ban on imports of fish from South Korean vessels.

Korea has committed to imposing new rules on vessels operating in West Africa but so far there has not been a noticeable improvement.

The key feature of EJF’s community surveillance work in Sierra Leone is the use of simple technologies and communication, which enable coastal communities to make a new and significant contribution to both the enforcement of domestic laws and the effective implementation of the EU IUU regulation.

Tjuvfiske

En sydkoreansk fiskebåt Marcia 707 på illegalt fiske i Sierra Leone. Båten är moderfartyg för kanoter (pirogues) som sjösätts och fiskar på när Sierra Leones kust. Besättningarna på piroguerna är ofta från Senegal.

Tjuvfiskebåtar byter ofta namn och flagga. Denna båt hette Kummyeong 2 när den ertappades med tjuvfiske i Sierra Leone. Några månader senare fanns den i Guinea, men hette då Conosu.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!