Trident Seafoods

Trident Seafoods är USA:s största fiskeriföretag och har i huvudsak verksamhet i nordvästra USA och Alaska. Fisket bedrivs i norra delen av Stilla havet och är inriktad på laxfisk (kungslax/chinook, hundlax/chum, silverlax/coho, puckellax/pink och indianlax/sockeye), vitfisk (alaska pollock, stillahavstorsk, stillahavsvitling, sablefish/black cod och rockfish), plattfisk som hälleflundra och flundror samt krabbor som kungskrabba och snökrabba. Sill fiskas också till viss del. Totalt kontrollerar Trident 19% av kvoterna för stillahavstorsk, alaska pollock och stillahavskummel.

Företaget grundades 1973 av tre krabbfiskare, Chuck Bundrant, Kaare Ness och Mike Jacobson,  i mening att själva kunna ta tillvara och bearbeta de krabbor och den fisk de landade.  Idag har företaget fiskfabriker i Anacortes, Bellingham, Seattle, Tacoma (alla i Washington), Akutan, Chignik, Cordova, Ketchikan, Kodiak, Naknek, Petersburg, Sand Point, St. Paul, Wrangell (alla i Alaska) , Newport (Oregon) samt Motley i Minnesota.

Dessutom driver företaget ett stort antal fiskebåtar, ett kylfartyg, en flytande fiskfabrik samt fiskodlingar.  Antalet anställda är totalt 4 000. Företagets fiskebåtar ägnar sig åt fiske i Berings hav, Alaskabukten, kring Aleuterna, längs kusten i Oregon och Washington.

Kodiak Enterprise

Kodiak Enterprise. Bild: Kyle Stubbs

Fiskeflottan består av ett antal större trålare:

Kodiak Enterprise, 3 382 ton
Island Enterprise, 2 766 ton
Seattle Enterprise, 2 292 ton

Antalet små trålare är större, totalt 14 stycken, Aldebaran (190 ton), Arctic Ram (201 ton), Arcturus (187), Columbia (199), Dominator (463), Gladiator (190), Golden Dawn (435), Majesty (273), Northern Patriot (591), Northern Ram, Pacific Ram (191), Pacific Viking (319), Sovereignty (585), Viking Explorer (193).

Dessutom ett antal krabbfiskebåtar, Barbara J (193), Billikin (389), Bountiful, (1032) Farwest Leader (205), Royal Viking (198), Southern Wind (493). Ett par av dessa båtar förekommer eller har förekommit i det populära TV-programmet Deadliest Catchnämligen Billikin och Farwest Leader.

Som vanligt i USA är stora delar flottan ålderstigen. De flesta båtarna är byggda på 1970-talet. Inte heller verkar det som om alla båtar ägs av Trident, utan en del båtar ägs troligen av privata ägare samt fiskar på kontrakt för Trident. Enstaka båtar har eventuellt APICDA som delägare.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!