Sälskador och säljakt

I Danmark upplever många fiskare i framförallt Östersjön att säl är ett problem och orsakar stora skador för fisket. Sannolikt överdriver de, men samtidigt är det märkligt att den danska staten inte ersätter sälskador på samma sätt som de har för avsikt att ersätta lantbrukare som får djur skadade av varg. I Sverige får såväl fiskare, renägare som lantbrukare ersättning för skador orsakade av vilt inkluderat säl. Även jakt på säl är mer begränsad i Danmark än i Sverige där licensjakt och inte bara skyddsjakt på säl är planerad.

Säl

Foto: Charlotta Moraeus/Azote

Förhållandena i Danmark orsakar en hel del irritation bland fiskare och fiskeriintressen:

Fiskere med en god hukommelse, kan sikkert huske den tidligere miljøminister Ida Aukens svar, da fiskerne bad om samme fornuftige behandling, blot for sæl-skader, for år tilbage. En rimelig anmodning om erstatning for skader på garn og redskaber samt for et fiskeriet der var lagt øde. I stedet blev fiskerne spist af med et flabet svar fra ministeren og en bagatellisering af problemet, ”Vi har tradition for, at vi i Danmark ikke giver kompensation for vildt skader. I så tilfælde, skulle vi også give kompensation, hvis en ræv havde været inde og tage en høne eller en hjort havde væltet et æbletræ..”

Gavebod, men kun for særligt udvalgte
Det har åbenbart ændret sig radikalt, for nu kan landmanden slå op i en prisliste og se at hvis ulven tager et lam giver det 800 kroner i kompensation. Er det et drægtigt får gives 2,560,- kroner, er det en kalv på over 300 kg giver det 5.000,- kroner og sådan fortsætter det med også at omfatte folks kæledyr, som hund og kat. Her er der dog sat et maksimum ind på kr. 35.000,- kroner pr. dyr.

Diskrimination af værste skuffe
Dette er ikke lighed for loven. Selv med de mest objektive briller på, er dette dybt forskelsbehandlende af faggrupper i Danmark. Det er selvfølgelig forfærdeligt for en landmand at miste sine dyr, det er en udefra kommende omkostning, som landmanden ikke selv 100 procent kan gardere sig imod, hverken med afværgeforanstaltninger eller indhegning. Men ligesom landmanden har fiskerne et tilsvarende problem, bare med sælerne. De tæller bare lidt mere end blot en håndfuld. Sælerne har allerede nået tusindtals størrelse, hvorfor problemet derfor også må tages så meget mere alvorligt, end tilfældet er i dag.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Sälskador och säljakt”

Kommentarer är stängda.