Inpesca

Cía Internacional de Pesca y Derivados, S.A. (Inpesca) skapades 1972 och sysslar med fiske efter tonfisk. Företaget är medlem i ANABAC tillsammans med fyra andra tonfiskföretag. Precis som Pevasa och Atunsa har Inpesca sitt huvudkontor i Bermeo.

Företaget bedriver fiske i Atlanten såväl som Indiska Oceanen med verksamhet i Abidjan (Elfenbenskusten), Dakar (Senegal), Mahe (Maldiverna), Diego Garcia och Phuket (Thailand).

Txori Toki

Txori Toki

Inpesca äger en mängd snörpvadsbåtar. De största är Txori Urdin (1 286 ton), Txori Berri (2 400 ton), Txori Gorri (2 940), Txori Argi (4 157), och Txori Toki (4 157). Txori Berri och Txori Urdin har Belize-flagg medan resten av båtarna har spansk flagg. Dessutom är Inpesca ägare av ett antal båtar som är hemmahörande på Seychellerna, snörpvadsbåten Txori Aundi (2 020 ton) och de mindre fiskebåtarna Txori på 1 074 ton och  Txori Bat på 421 ton trots att dessa båtar inte finns på hemsidan. Dessa båtar listas inte på Inpescas hemsida, men finns på en lista över fiskebåtar hemmahörande på Seychellerna. Antalet fiskebåtar med Seychellerna som operationsbas har minskat kraftigt sen 2010 på grund av problem med pirater.

Ytterligare en snörpvadsbåt som sannolikt ägs av Inpesca på nåt sätt är Itsas Txori på 2 951 ton. Inte heller skulle det vara osannolikt att Kalamar Ltd på Falklandsöarna är delvis ägt av Inpesca. Kalamar Ltd äger trålaren Kalatxori på 950 ton.

Utöver de nämnda båtarna äger Inpesca också ett antal trålare och/eller supplybåtar och mindre snörpvadsbåtar, Txori Bi på 392 ton, Txori Eder på 834 ton, Txori Erreka på 299 ton  och Txori Zuri på 1 333 ton. Ingen av dessa båtar listas på företagets hemsida och därför kanske av dotterbolag eller av systerbolag. Eller så har de sålts alternativt skrotats. Greenpeace nämner att Inpesca äger sammanlagt 12 snörpvadsbåtar och 4 andra båtar i samband med svartlistning år 2012 av båten Txori Argi efter att denna båt fiskat på vatten tillhörigt Mocambique. Txori Argi ska inte längre tillhöra de svartlistade båtarna eftersom Mocambique och Inpesca överenskommit att så ska göras.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!