Kvotråd för lodda inför 2014/15

Fisket efter lodda i Nordostatlanten är i stor utsträckning en isländsk och norsk affär. Speciellt vad det gäller loddan kring Island, Jan Mayen och vid Östgrönland. Råden från ICES om kvoter för fiskesäsongen 2014/2015 handlar om en kvot på totalt 450 000 ton i de nämnda farvattnen. Startkvoten är dock begränsad till 225 000 ton och slutlig kvot kommer att bestämmas mer exakt våren 2015.

Hur stor loddakvot det blir bestäms delvis utifrån hur mycket lodda som torsken i området beräknas äta. Jag tycker nog hänsyn också borde tas till hur mycket sjöfåglar behöver, men det verkar inte som om sådana beräkningar görs.

Lodda

Lodda

Av den nu bestämda startkvoten får Norge 36 000 ton enligt det så kallade trepartsavtalet (EU, Norge, Färöarna) och 34 000 ton enligt smutthålsavtalet. Norska fiskeriorganisationer hoppas att de nya kvoterna ska göra det möjligt att fiska lodda redan i sommar, något som bara skett en gång sen 2004, nämligen år 2011.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!