Olympiskt uerfiske i Irmingerhavet

Uer är en fisk eller snarare flera olika fiskar vars officiella namn på svenska är kungsfisk. Det finns flera olika snarlika arter, den som oftast fiskas är större kungsfisk men även andra arter som exempelvis djuphavskungsfiskmindre kungsfisk, nordlig kungsfisk och akadisk kungsfisk fiskas. Uer är det norska namnet som ofta används även i Sverige. På engelska går fiskarterna under namnet redfish, ibland översatt till rödfisk på svenska. Ytterligare ett namn på svenska är fiskkung, rödkolja, rödkung, ur, rödkock och sjökock. Flera kungsfiskarter anses hotade, exempelvis akadisk kungsfisk och djuphavskungsfisk.

Akadisk kungsfisk

Akadisk kungsfisk

Uer är fiskarter som gör långa vandringar och fiskas i Norra Atlanten, exempelvis i Barents hav, Norska havet och Irmingerhavet mellan Island och Grönland. Det är snart dags för det årliga fisket i Irimingerhavet och det är i alla fall i Norge organiserat på ett sätt som brukar kallas olympiskt fiske. Deltagande båtar får med andra ord fiska så mycket de kan så snabbt som möjligt och när de tillsammans fått upp den totala norska kvoten får ingen fiska mer. 5 eller 6 norska båtar kommer att delta i fisket som mycket väl kan sluta med att några får stor fångst och andra ingen alls. Först till kvarn…

Norge har en kvot i Irmingerhavet på 2 320 ton varav 770 ton enligt NEAFC-avtalet, 800 ton enligt avtalet med EU och 750 ton enligt fiskeriavtal med Grönland. Ryssland, Island och EU brukar ha de största kvoterna enligt NEAFC-avtalet.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!