Nya tråldörrar gör bottentrålning mindre skadligt

Vid bottentrålning släpas trålen inklusive tråldörrarna (trålborden) längs med botten. Det orsakar skador på bottnarna. Tråldörrar är stora tunga saker som används för att se till att trålen är öppen. När de släpas över botten ger de kraftiga skador. Tråldörrar som inte släpas längs med botten skulle därmed ge avsevärt mindre skador. Sådana tråldörrar har utvecklats av flera tråldörrstillverkare och redan börjat användas i kommersiellt fiske.

Atlantic Viking

Atlantic Viking med nya tråldörrar.

Den norska båten Atlantic Viking har fiskat med sådan nya tråldörrar med gott resultat:

Med skiftet til de 8,5m2 specialedesignede VF15 svæve-trawlskovle fra Thyborøn Trawldoor har skipper og ejer Jarle Valderhaug af Atlantic Viking erfaret flere fordele.

Vi valgte ikke blot at skifte til en anden type bund-skovl, men til multifunktions-svæve-skovlen, hvilket har givet os flere muligheder. VF15 trawlskovlen har Hardox forstærkede stålknive på forsiden af kølen, hvilket betyder at de kan fiskes som både svæve-skovle, og hvis behovet opstår under fiskeriet sænkes til bundskovle, hvilket giver stor fleksibilitet fortæller Jarle Valderhaug.

Øgede fangsttrater

Vi fisker med to store Bacalao 738# bundtrawl fra Aalesund, så 8,5 m2 skovlene lød umiddelbart til at være i den lille ende af hvad vi forestillede os kun fungere, fortæller Jarle Valderhaug og fortsætter, vore dobbelttrawl er temmelig store – men multifunktions-skovlene har vist sig meget stabile og effektive under fiskeriet – så virkeligheden har vist os noget andet.

Vores spil er overbevisende, og det samme er afstanden mellem skovlene. De er heller ikke så slemme til at køre fast i bunden, som andre typre skovle, hvilket også har mindsket skader på vore fiskegrejer. Alle disse faktorer samlet set har givet stigning i fangstraten fortæller Jarle Valderhaug

Dessutom har det visat sig att de nya svävande tråldörrarna innebär minskad bränsleförbrukning. Ytterligare en miljöförbättring med andra ord. Atlantic Viking är en mycket stor vitfisktrålare på 3 439 bruttoton för fiske ute på djuphaven. Om samma positiva resultat kunde uppnås med svävande tråldörrar och mindre båtar på grundare vatten vore mycket vunnet.

Det pågår också försök och forskning för att ta fram helt nya sorters bottentrålar som inte behöver släpas längs med botten utan kan dras strax ovanför. Det skulle ytterligare minska skadorna på de bottnar där det fiskas med bottentrål.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!