Witzøe – SalMar och Kverva

Gustav Witzøe är ägare av Kvarv AS som i sin tur äger 91,85% i Kverva AS. Kverva AS är ett holdingbolag som bildades år 1991 för att äga aktier i företaget SalMar ASA. I samband med att Kverva AS minskade sitt ägande i SalMar år 2006 började bolaget utvecklas till ett mer generellt holdingbolag.

Kverva AS äger i huvudsak företag i den marina sektorn, främst livsmedelsföretag av olika slag. Flera är onoterade bolag.

PelagiaBland annat äger Kverva AS 73,4% i Kvefi AS som äger 50% av Pelagia AS som är ett nytt företag som startades genom att Norway Pelagic Holding AS, Welcon Invest AS och Egersund Fisk AS gick ihop. Företaget driver en lång rad fiskbearbetnings-, konserv-, fiskmjöls- och fiskoljefabriker i flera europeiska länder. Dessutom uppköp och försäljning av färsk pelagisk fisk. Bolaget är hälftenägare i fiskindustriföretaget Shetland Catch Ltd på Shetlandsöarna samt delägare i fiskeriföretaget Nergård Holding AS i Norge (moderbolag Nergårdgruppen) med 25% av aktierna via Welcon. Pelagia har sannolikt några hundra anställda.

NergårdNergårdgruppen har 440 anställda. Övriga ägare i Nergårdgruppen vid sidan av Pelagia är Arne Stang (25%), Bjarte Tunold (25%) och familjerna Kraemer, Torrissen och Nergård med 25% tillsammans. I styrelsen för Nergård Holding AS sitter Arne Stang, Bjarte Tunold, Helge Arvid Møgster och Mads Torrissen. Nergård fiskar i huvudsak torsk, kolja, sej, hälleflundra och annan bottenlevande fisk, men också pelagisk fisk som sill, makrill och lodda. Företaget tillverkar och säljer torkad, saltad, frusen och färsk fisk.

LofotproduktAndra företag som Kverva AS äger andelar i är Ayanda Group som tillverkar Omega-3-produkter. Kverva äger 28,5% i Ayanda (norska staten äger 26,47%), 45% i HitraMat AS som är Europas störst krabbproducent som dessutom sysslar med laxodling. I fiskförädlingsföretaget Lofotprodukt AS äger Kverva 85% och 100 % i Nutrimar AS som tillverkar laxolja, laxmjöl och proteinkoncentrat av restprodukter från SalMars laxfabriker på Fröya i Norge. I det börsnoterade laxodlings- och laxförädlingsföretaget SalMar ASA äger Kverva AS 53,4%.

Styrelsemedlemmar i Kverva AS är Bjørn Flatgård, Gustav Witzøe, Arnstein Endresen och Harald Ellefsen. Flatgård är också styrelsemedlem i de tre Røkkeföretagen Aker, Aker Biomarine och TRG samt i Salmar ASA, Handelsbanken och Holta Invest medan Endresen är styrelsemedlem i Hav Ship Holding, Aak Group och Norwegian Logistics. Huvudägaren Gustav Witzöe är för sin del styrelsemedlem i SalMar ASA och Scottish Seafarms vid sidan av styrelsuppdragen i Kverva och dess dotterbolag.

SalMarSalmar ASA grundades 1991 och har sen växt genom uppköp av en lång rad andra laxodlingsföretag. Idag har företaget 1 000 anställda och är Norges tredje laxodlingsföretag i storlek (och därmed också ett av världens största) och Storbritanniens näst största genom att Scottish Seafarms Ltd är ett helägt dotterbolag till häftenägda Norskott Havbruk AS. Den andra delägaren i Norskott är Lerøy Seafoods Group (Møgster). De helägda dotterbolagen till SalMar ASA är Follasmolt AS, Salmar Farming AS, Salmar Processing AS, Troms Stamfiskstasjon AS och Nordfarm AS. I dotterbolaget Langstein Fisk AS ägs 60% och i RaumaGruppen AS 75,5%. Förutom Witzøe och Flatgård är också Kjell A. Storeide, Tove Nedreberg och Merethe Helene Holte styrelseledamöter i SalMar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!