Gammal isländsk fiskebåt såld till Danmark

En isländsk snörpvadsbåt (ringnotsbåt) som byggdes redan 1960 i Tyskland, AK 199 Vikingur på 1 170 bruttoton har sålts av HB Grandi. Det är med andra ord en fiskebåt inriktad på pelagiskt fiske. Den har inte använts på länge utan har legat still efter loddafisket 2013. Köparen finns i Danmark, men det är ännu inte känt vem som köpt båten.  Kanske är det ett upphuggningsföretag, kanske är det någon som kan tänkas sälja båten till fiske i Västsahara (Då kommer den att byggas om till trålare för att kunna delta i flyttrålsfiske efter sardiner) eller så är det faktiskt någon som vill använda en så gammal båt till fiske i Norden.  Men inte heller i Danmark finns det nog användning för en båt som bara är byggd för att fiska med snörpvad.

Vikingur

Vikingur

Även snörpvadsbåten NS 14 Lundey på 1 424 ton förväntas bli såld. Även den båten byggd 1960 i Tyskland.

HB Grandi gör sig av med båten då företaget vill förnya sin fiskebåtsflotta som är väldigt ålderstigen. Något som gäller hela den isländska fiskeflottan. Två nya pelagiska fiskebåtar är beställda av HB Grandi på ett turkiskt varv, Celiktrans. Celiktrans har byggt en rad fiskebåtar för främst norska beställare de senaste åren.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!