Makrillfiskare vill ha tillbaks MSC-märkningen

På grund av att Färöarna och Island (och senare också Grönland) inte tagit hänsyn till internationella överenskommelser och förvaltningsplaner för makrillen i Nordatlanten så har makrillfisket i flera länder förlorat sin MSC-märkning. De tre nämnda länderna har bestämt sina egna kvoter utan hänsyn till andra eller till internationella avtal. Något som i praktiken inneburit överfiske av makrill från Färöarnas, Islands och på senare tid också från Grönlands sida.

Framförallt har fiskare i Skottland, Norge och Danmark varit upprörda över denna situation. De har delvis fått betala för andra länders och andra fiskares fiffel och överfiske genom sämre betalt för makrillen på grund av förlorad MSC-märkning. Nu vill de ha tillbaka märkningen och har ansökt gemensamt ihop med svenska, irländska och nederländska fiskare och fiskeriföretag:

Over 700 mackerel fishing vessels will start MSC reassessment today. The fishing boats range from small coastal handline vessels through to large ocean-going pelagic trawlers. Between them, in 2013 they caught 450,000 tonnes of mackerel, around 83% of the 2013 ICES recommended quota.

The multi-national fisheries have joined together as the Mackerel Industry Northern Sustainability Alliance (MINSA), a group formed to respond to the mackerel dispute in the North East Atlantic. The reason for the dispute is the continued overshoot of the Total Allowable Catch for the North East Atlantic mackerel stock, leading to the suspension of the MSC certificates of all North East Atlantic mackerel fisheries in April 2012. The move to enter their members’ vessels to reassessment in one audit underlines the fisheries confidence that the dispute will be resolved and echoes a similar move on Atlanto-Scandian herring in June.

The assessment includes:
•    SPSG (Scottish Pelagic Sustainability Group)
•    DPPO (Danish Pelagic Producers Organization)
•    IPSA (Irish Pelagic Sustainability Association)
•    IPSG (Irish Pelagic Sustainability Group)
•    NFA (Norges Fiskarlag/The Norwegian Fishermen’s Association)
•    PFA (Pelagic Freezer-trawler Association – Netherlands)
•    SPFPO  (Swedish Pelagic Federation Producers Organisation)

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!