Rörös fiskebåtar genom tiderna

Det finns ett antal hemsidor som listar olika fiskelägens fiskebåtar. Det finns sidor för Knippla, Donsö, Hyppeln, flera fiskelägen på Tjörn och många fler. Men det finns ingen sida om Rörös fiskebåtar. Därför håller jag på att skapa en sådan. Hittills har jag skrivit om 35 båtar och det finns bilder på lite över hälften av dessa. Under detta arbete har jag upptäckt att förvånansvärt många av de fiskebåtar som nån gång haft Rörö som hemmahamn fortfarande finns kvar. Faktiskt verkar det vara vanligare bland båtar som haft Rörö som hemmahamn än bland andra fiskelägens båtar, men det är mest en känsla och jag har inte undersökt om det faktiskt är så.

GG 425 Trygg

GG 425 Trygg som byggdes 1910 för ägare på Rörö. Bilden från omkring 1945 då båten hörde hemma på Styrsö

Huvudsakliga källor för informationen är tre böcker, Fiskebåtarna & Varven från 2002, Träbiten 134 om Rörö från 2006 och Hembygdsprojektets bok om Rörö från 1988.  Dessutom olika källor jag hittar på Internet. Bilderna på båtarna kommer främst från olika sajter på Internet, men också från de nämnda böckerna.

GG 764 Astrid och S 264 Astrid

GG 764 Astrid innerst och splitter nya S 264 Astrid ytterst.

Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!