Största grönländska fiskebåtarna 2014

I fiskerisammmanhang räknas Grönland i allmänhet till de nordiska länderna. Detta då landets stora fiskevatten till stor del ligger öster om ön och delvis är vatten där också andra nordiska länder fiskar. Det stora fisket i grönländska vatten är räkfisket följt av fiske av vitfisk och plattfisk, främst torsk, uer och hälleflundra. Men under senare år har det pelagiska fisket också expanderat. I det fisket handlar det främst om makrill och lodda. Räksfiket bedriv i huvudsak väster om Grönland och det pelagiska fisket öster om ön

En majoritet av räk- och vitfisktrålarna tillhör två storföretag, Royal Greenland, ägt av det grönländska självstyret och det privatägda Polar Seafood. Till detta kommer några mindre företag med en eller ett par båtar vardera.  En stor del av de pelagiska båtarna ägs också av bolag i vilka Polar och Royal Greenland har intressen. Flera isländska företag har också investerat i det grönländska fisket.

Ilivileq

Skalaberg (numera Ilivileq) i Las Palmas.

Största grönländska fiskebåtar, namn, bruttoton, ägare

Ilivileq, 3 694, Arctic Prime Fisheries (Brim Seafood)
Markus, 3 377, Qajaq Trawl
Akamalik, 3 207, Royal Greenland
Polar Amaroq, 3 200, Polar Pelagic (Polar Seafood och Sildarvinnslan)
Polar Princess, 2 918, Polar Seafood
Ilivileq II, 2 847, Arctic Prime Fisheries (Brim Seafood)
Nataarnaq, 2 838, Royal Greenland
Qaqqatsiaq, 2 772, Royal Greenland
Regina C, 2 772, Niisa Trawl
Tasermiut, 2 634, Royal Greenland och Nataaqnaq Fisheries
Polar Nanoq, 2 522, Polar Seafood
Sisimiut, 2 373, Royal Greenland
Polar Qaasiut, 2 340, Polar Seafood
Steffen C, 2 139, Sikuaq Trawl
Tasiilaq, 1 903, Royal Greenland och Nataaqnaq Fisheries
Tuneq, 1 835, Royal Greenland och Nataaqnaq Fisheries
Timmiarmiut, 1 772, Timmiarmiut Fishing/Timmiarmiut Shipping (Royal Greenland)

Som synes är Polar Seafood och Royal Greenland tillsammans ägare av en majoritet av de stora fiskebåtarna. Av de stora båtarna är Ilivileq, Ilivileq II, Polar Amaroq och Timmiarmut inriktade på pelagiskt fiske. Resten av båtarna i tabellen är räktrålare.

Markus i Hirtshals

Markus i Hirtshals

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!