Isländska fiskeriföretag expanderar i Grönland

Det ska börja fiskas ordentligt med makrill i grönländska vatten. Pelagiskt fiske har tidigare varit rätt begränsat i Grönland, men kommer framöver att bli mer omfattande. Det verkar också som om fisket efter hälleflundra och annan demersal fisk är ökande. Något som fått isländska företag att kasta sig in i det grönländska fisket.

Brim Seafood har för sin del köpt en minoritetsandel i det grönländska fiskeriföretaget Arctic Prime Production A/S, tidigare ett dotterbolag till färöiska JFK. JFK äger inte längre nån aktiepost i Arctic Prime. Innan Brim köpte sin aktiepost ägde Arctic Prime två backebåtar och en frystrålare. Det verkar inte direkt vara en inriktning mot pelagiskt fiske. Brim har därefter sålt sin stora trålare Skalaberg RE-7 (3 684 ton) till Arctic Prime. Det verkar inte direkt vara en pelagisk trålare det heller. Från början var Skalaberg en färöisk båt som tillhörde JFK, men har under ett antal år istället hört hemma i Argentina innan den 2012 köptes av Brim Seafood.

HB Grandi har inte investerat själva i grönländsk fiske. Däremot har de sålt frystrålaren Venus (1 779 ton) till det grönländska bolaget Northern Greenland Seafood ApS. Detta företag ägs av islänningen Benedikt Sverrisson och hans grönländska fru. Betalningen av båten ska ske på avbetalningsvis genom de fångster den drar upp. Båten ska sannolikt döpas om till Juni. Inte heller denna båt verkar vara avsedd för pelagiskt fiske.

Ett företag som däremot i första hand ägnar sig åt pelagiskt fiske är Sildarvinnslan som köpt en tredjedel av Polar Pelagic (tidigare East Greenland Codfish). Huvudägare i företaget är dock det grönländska företaget Polar Seafood. Polar Pelagic har för sin del köpet den stora norska trålaren/snörpvadsbåten Gardar (3 200 ton) från K. Halstensen. Gardar har döpts om till Polar Amaroq. Dessutom har Sildarvinnslan köpt den tidigare Polar Amaroq (2 148 ton, ska få namnet Beitir) från Polar Seafood samt sålt den tidigare Beitir (2 188 ton) till Polar Pelagic.

Polar Amaroq (tid. Gardar) I Skagen. Foto: Dansk Fiskeri & Søfart

Polar Amaroq (tid. Gardar) I Skagen. Foto: Kent Bandholm

Det ökande makrillfisket i grönländska vatten innebär dessutom ytterligare komplikationer för makrillförhandlingarna mellan EU och Norge på ena sidan och Island/Färöarna på andra. Grönland förväntas ställa sig på de senares sida.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Isländska fiskeriföretag expanderar i Grönland”

Kommentarer är stängda.