Ocean Trawlers nu en del av Karat Group

Ocean Trawlers är ett stort internationellt fiskhandelsföretag som tidigare haft sitt kontor i Norge och de senaste åren i Hong Kong. Ägare av företaget har varit svensken Magnus Roth och ryssen VItalij Orlov via holdingbolaget Three Towns Capital i Hong Kong. De två har också varit huvudägare till Karat Group som inkluderar flera stora ryska fiskeriföretag som Murmansk Trawl Fleet (MTF), Murmansk Regional Fleet (MRF), Rybprominvest, Karat-1, Alternativa, Sogra, Akros, Yamsy och Roliz som tillsammans äger 39 fiskebåtar. Fisket bedrivs i Barents Hav och Ishavet (Nordatlanten),  utanför Marocko, Västsahara och Mauretanien samt i Okhotska sjön och även norra Stilla Havet i övrigt.

Ägandet av Ocean Trawlers har förändrats varvid Norebo Holding köpt företaget. Norebo Holding är också största ägare av företagen som ingår i Karat Group. Norebo Holding har huvudkontor i Arkhangelsk. Huvudägare av Norebo Holding är så vitt det går att bedöma fortfarande Vitalij Orlov och Magnus Roth:

One of the two founders of Ocean Trawlers, Vitaly Orlov, is Russian. The other, Magnus Roth, is Swedish. The Ocean Trawlers spokesman denied the restructure had anything to do with what has happened with Pacific Andes and stated the shareholding of the company is unchanged.

In response to being asked if Roth and Orlov are still the two main shareholders in the company, via Norebo Holding, the spokesman said: “We had no changes among shareholders. Our shareholders structure is in strict compliance with Russian law.”

Karat Group är en av de största innehavarna av kvoter i Ryssland:

According to 2012 figures, companies in the Karat Group have quotas for 86,000 metric tons of cod; 36,000t of haddock; 21,000t of blue whiting; 20,000t of herring; 13,000t of mackerel; 13,000t of capelin; and 4,000t of Greenland halibut in the northern region.

In the Far East, the company has access to 89,000t of pollock; 33,000t of herring; 12,000t of squid; 7,000t of Pacific cod; and 1,000t of halibut. This is a total of 335,000t.

Gruppen är utöver ägandet av de ryska företagen också ägare av det tidigare isländskägda Katla Seafood. Murmansk Trawl Fleet är det största fiskeriföretaget i gruppen med 16 fiskebåtar enligt det ryska skeppsregistret.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!