Traditionellt fiske

Det finns inte många fiskebåtar i Sverige som fiskar på traditionellt vis. De flesta ägnar sig i stort sett bara åt en typ av fiske. Det kan vara räkfiske, torskfiske i Östersjön, pelagiskt fiske fiske med bur eller tinor efter krabba, kräfta och hummer eller kräftfiske med trål. Många räkfiskare fiskar dock också kräftor och kräftfiskare får ofta fisk (främst plattfisk och olika torskfiskar) som bifångst. Det riktade fiskfisket på Västkusten är dock mycket litet.

Det finns dock några båtar som fortfarande fiskar på gammaldags sätt, dvs fisket bedrivs på olika arter och med olika redskap under olika delar av året. Två av dessa båtar finns på Rörö i Göteborgs norra skärgård, GG 840 Svanen och GG 39 Rossö. Den förstnämnda ägd av bröderna Stefan och Roger Larsson via Svanen FIskeri AB och den sistnämnda ägd av Sterner Lundgren och Folke Olausson via Fiskebåten Rossö HB. Tillsammans äger de två bolagen också GG 32 Tristan, en lite mindre båt som används till kräftfiske och fiskefiske. Svanen Fiskeri AB äger också den mindre båten GG 849 Enskär, Sterner Lundgren äger för sin del också GG 47 Nina 2 och står som huvudredare för GG 32 Tristan.

På Rörö finns dessutom ytterligare en båt som både fiskar pelagiskt och demersalt (kräftor etc) registrerad. Den heter GG 77 Falken och ägs av Astrid-koncernen (familjen Johansson), men jag har aldrig sett båten på Rörö, utan bara i Fiskebäck. Familjen Johansson inklusive olika företag äger också fler mindre fiskebåtar, en är GG 70 Marie som används för kräftträlning och de andra är GG 292 Martina och GG 164 Tuna Clipper. Även en tidigare Röröbåt, LL 377 Canopus (Peter Olsson) har en liten kvot pelagisk fisk men ägnar sig nog främst åt kräftfiske, fiskfiske och räkfiske. Även I Träslövsläge finns några båtar som fiskar både pelagiskt och demersalt, det är VG 59 Lipton och VG 95 Stjärnvik. På Styrsö finns GG 500 Vingaskär (Mats Johansson) och i Fiskebäck fanns tidigare GG 352 Veronica. iI Skåne och på Östkusen finns det också några båtar som både fiskar pelagiskt och demersalt efter torsk. Men överlag är blandat traditionellt fiske efter säsong något som idag är ovanligt.

I jämförelse med de stora pelagiska fiskebåtarna är de pelagiska kvoter som traditionellt fiskande fiskebåtar innehar ganska små. Nedan finns en tabell med några av de båtar som fiskar mer traditionellt.

Båt, sillkvot i ton, skarpsillskvot i ton, övrigt i ton, 2013

GG 39 Rossö, 832, 296,
GG 77 Falken, 296, 272
GG 352 Veronica, 200, 286
GG 500 Vingaskär, 811, 568, 6 ton tobis
GG 840 Svanen, 818, 305,
LL 338 Ternö, 13, 50
LL 377 Canopus, 12, 50
LL 813 Wardö, 0, 30
VG 59 Lipton, 0, 210
VG 95 Stjärnvik, 647, 490

Med all sannolikhet har jag missat ett antal båtar som fiskar både sill och fisk, framförallt på östkusten och i Skåne.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Traditionellt fiske”

Kommentarer är stängda.