Cornelis Vrolijk och de brittiska kvoterna

I Greenpeace rapport om monsterbåtar finns den brittiska båten Cornelis Vrolijk FZN med. Det är en jättelik fiskebåt, 5 579 bruttoton. I rapporten uppges att den innehar 23% av fiskerättigheterna i England. På ett annat ställe i rapporten uppges det vara 18%. Detta jämförs den med att kustfiskebåtar totalt har 4% av kvoterna. Det är möjligt att dessa siffror stämmer, men jag begriper inte hur Greenpeace kommer fram till det.  Sannolikt handlar det om just kvoterna i England och inte om de brittiska kvoterna, då de senare i mycket stor utsträckning innehas av skotska och shetländska fiskebåtar. En jämförelse med bara engelska båtar slår uppenbarligen fel och är inte rimligt.

Cornelis Vrolijk

Cornelis Vrolijk

Det brittiska kvotsystemet grundas på så kallade FQA-enheter, Fixed Quota Allocation. De är överförbara, dvs köp-och säljbara. Total finns det 8 miljoner FQA-enheter i omlopp, Cornelis Vrolijk innehar 457 166 stycken vilket ger ungefär 6% av de brittiska kvoterna. Huvuddelen av detta är makrill, taggmakrill (hästmakrill) och sill i Atlanten samt sill i Nordsjön. Det handla om fisk som kustfiskebåtarna inte kan fiska. De kan inte gå så långt ut på havet helt enkelt. Jämförelsen med kustflottan haltar med andra ord. Det är också så att värdet per ton av den pelagiska fisk som Cornelis Vrolijk fiskar är mycket mindre än för den fisk som kustfiskebåtar främst fiskar, dvs plattfisk, torskfiskar och skaldjur. en jämförelse ton för ton blir då rätt meningslös. Dessutom finns det ytterligare en båt som har nästan lika många FQA-enheter som Cornelis Vrolijk. Den nordirländska båten Voyager med 405 537 FQA-enheter. Voyager är en mindre båt, men det beror på att det är en färskfiskbåt, utan fabrik ombord. Ändå är den stor, 3 145 bruttoton.

N 905 Voyager

N 905 Voyager. Bild: K.B.Andreasen

FQA-enheter i det brittiska fisket, 10 största innehavarna, 2014, namn, antal, andel

Cornelis Vrolijk FZN, 457 166, 5,7%
Voyager, 405 537, 5,1%
Chris Andra, 292 143, 3,6%
Pathway, 290 352, 3,6%
Altaire, 252 253, 3,2%
SFO Ltd, 190 435, 2,4%
Quantus, 173 995, 2,2%
Christina S, 168 076, 2,1%
Research W, 163 974, 2,0%
Serene, 160 038, 2,0%

I beräkningen av andelen har jag räknat med exakt 8 miljoner FQA-enheter vilket gör andelarna lite större än i verkligheten då antalet FQA-enheter är fler än 8 miljoner. Enligt vad jag kan se måste uppgifterna från Greenpeace betraktas som felaktiga eller i bästa fall vilseledande. Det finns så vitt jag kan se inget fog i kritiken mot Cornelis Vrolijk, men jag vill sticka in en brasklapp här, det kan var så att jag missförstått nånting med Greenpeace sätt att räkna. SFO Ltd är Scottish Fishermens Organisation som innehar en stor mängd småkvoter för sina medlemmar.Alla större innehavare av FQA-enheter är från Nordirland, Skottland och Shetland med undantag av Cornelis Vrolijk FZN.

Det finns ytterligare elva båtar och en organisation på Shetland som har över 100 000 FQA-enheter. Samtliga utom en hemmahörande i Skottland och på Shetland.

Cornelis Vrolijk landar sin fisk i Nederländerna. Man det är verkligen inget konstigt. Båten är en fabrikstrålare som filear och fryser fisken ombord. Arbetstillfällen finns ombord, inte i land och de arbetstillfällen är brittiska. Även Voyager landar fiska i andra länder, exempelvis i Danmark och Irland. Det är vanligt att båtar landar där de befinner sig, som när danska och svenska båtar landar makrill i Lerwick på Shetland eller Peterhead i Skottland. I det fallet rör det sig dessutom om färskfiskbåtar. Det finns ingen anledning till kritik på denna punkt heller.

Slutligen är det så att Cornelis Vrolijk ägs av ett dotterbolag till ett nederländskt företag med samma namn som båten. Det är relativt vanligt att brittiska fiskeriföretag ägs av företag i andra länder, främst Nederländerna och Spanien. Samtidigt finns det brittiska företag som äger fiskebåtar i andra länder, exempelvis på Falklandsöarna och Nya Zeeland. Att rikta kritik mot sådan förhållanden finner jag inskränkt och lite löjligt.

Cornelis Vrolijk har också tillstånd för att fisk i Mauretanien, men inte i Västsahara för tillfället vilket dock Greenpeace uppger. Voyager har tillstånd att fiska i Guinea-Bissau. Fisket utanför Västafrika kan ifrågasättas.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Cornelis Vrolijk och de brittiska kvoterna”

Kommentarer är stängda.