Havs- och vattenmyndigheten, HaV, har nu rapporterat till regeringen om vilka åtgärder som krävs för att nå bevarandemålen i Sveriges marina skyddade områden.
– Vi bedömer att det i ett första steg är aktuellt att reglera fisket ytterligare i 30 av Sveriges drygt 300 marina skyddade områden. Av dessa ligger sex områden utanför trålgränsen vilket kräver en process med de länder som har rätt att fiska i området samt med EU-kommissionen, säger Lena Tingström, utredare på HaV.
Marint områdesskydd är en viktig del iarbetet med att nå flera miljömål, särskilt ”Hav i balans samt levande kust och skärgård” och ”Ett rikt växt och djurliv”. Det är också viktigt för att uppnå de krav som ställs i flera olika EU-direktiv och internationella konventioner.
I Sverige omfattas idag 6,3 procent av havsarealen av marint områdesskydd, det vill säga marina naturreservat, Natura 2000-områden med marina livsmiljöer samt den marina nationalparken Kosterhavet. För dessa områden ska bevarandemål sättas upp för att säkerställa den biologiska mångfalden.I december 2013 fick HaV i uppdrag av regeringen att identifiera och se till att åtgärder vidtas i syfte att nå bevarandemålen, framförallt gällande det fiske som bedöms som skadligt.
– Arbetet med fiskereglering i marina skyddade områden är redan en prioriterad fråga på HaV och under 2015 kommer vi att intensifiera det arbetet, säger Lena Tingström, utredare på enheten för biologisk mångfald.
Vissa fiskemetoder kan påverka skyddsvärda arter och livsmiljöer negativt, exempelvis kan bottentrålning orsaka skador på rev och svampdjursamhällen. HaV har därför gjort en analys av vilket fiske som bedrivs i marina skyddade områden längs med våra kuster. Länsstyrelserna i de 14 kustlänen har sedan fått bedöma om pågående yrkes- och fritidsfiske behöver regleras.
– Av länsstyrelsernas bedömning framgår att behovet av ytterligare reglering av fiske är högt prioriterat i 30 av drygt 300 marina skyddade områden, säger Lena Tingström.
– Flera länsstyrelser påtalar dessutom att det finns betydande kunskapsbrister vad gäller arters och livsmiljöers utbredning i de skyddade områdena. Det saknas även kunskaper om hur ekosystem påverkas av ett riktat fiske mot specifika arter och om hur omfattande fritidsfisket är. Detta innebär att antalet områden där fiskereglering behöver införas kan komma att förändras.
HaV:s lägesrapport ska ses som en första bedömning av om och hur bevarandemålen för marina skyddade områden hotas av pågående fiske. Utifrån denna kommer HaV att fördjupa samarbetet med respektive länsstyrelse för att säkra att bedömningen stämmer.
- Fem län – Gotland, Gävleborg, Kalmar, Norrbotten och Uppsala – uppger att fisket är tillräckligt reglerat i deras marina skyddade områden.
- Nio län – Blekinge, Halland, Skåne, Stockholm, Västerbotten, Västernorrland, Västra Götaland, Östergötland och Södermanland – anger att yrkes- eller fritidsfisket behöver regleras ytterligare i totalt 24 områden innanför trålgränsen. HaV:s ambition är att införa nödvändiga bestämmelser för att nå bevarandemålen i dessa områden under 2015.
- Områden som är aktuella för fiskereglering utanför trålgränsen är Bratten i Västra Götalands län, Fladen, Lilla Middelgrund, Morups bank, Stora Middelgrund och Röde bank i Hallands län samt Falsterbohalvöns havsområde i Skåne län. Här behövs omfattande samråd med berörda länder, främst Danmark och Tyskland, och med EU-kommissionen. HaV:s ambition är att nödvändiga regler ska vara införda i dessa områden till 2017.
Fiskereglering kan innebära att vissa arter är helt fredade, att det inrättas särskilda fredningsområden, fredningstider, tillträdesbestämmelser och olika former av redskapsbegränsningar. För flera av kuststräckorna pågår ett arbete med att se över den generella fiskeregleringen.
– Vår bedömning är att i flera fall kommer bevarandemålen att kunna uppnås genom generell fiskereglering istället för reglering på områdesnivå. Flera länsstyrelser påpekar också fördelen med en sådan lösning, säger Martin Rydgren, utredare på enheten för fiskereglering.
Njord/HaV
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Natura 2000, Naturvårdsområden, HaV, Havs- och vattenmyndigheten, Lena Tingström, Mrtin Rydgren, Fiskereglering, Fiske, Miljö, Kattegatt, Skagerak, Östersjön
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.