Fiskebåtarna som blev kvar i Skottland under andra världskriget

Flera svenska fiskebåtar kom att bli kvar i Skottland under andra världskriget efter att Norge och Danmark invaderas av Tyskland i april 1940 av andra världskriget. När Norge och Danmark invaderades  i april 1940 låg de två svenska fiskebåtarna GG 432 Lillvor och GG 103 Hispano, både från Hönö-Röd, på fiske vid Vikingbank i norra Nordsjön väster om Norge. De flesta andra båtar hade redan gått i hamn i Norge eller gett sig hem till Sverige. När fisket var över satte de två båtarna kurs på Aberdeen istället för att gå hem till Sverige.De kom att bli kvar i Skottland under hela kriget.

Ytterligare en båt från Hönö-Röd blev dock kvar i  Storbritannien. Det var GG 574 Nancy som köptes av Bolinder-Munktell AB år 1940 men sen såldes till England år 1941. Ägare förblev dock Bolinder-Munktell AB via dotterbolaget Bolinders Co Ltd i London. Ursprungligen hade båten, då med namnet Quaker Girl,  också byggts för ett i huvudsak svenskägt brittiskt bolag, Marstrand Fishing Co Ltd i Grimsby, vid Bergs varv på Hälsö år 1936. 1938 såldes båten till Hönö-Röd och blev GG 574 Nancy. Bolinder-Munktell var delägare i Marstrand Fishing Co Ltd. Quaker Girl var en av fyra fiskebåtar som byggdes till England under åren 1935-36 av Bergs varv på Hälsö. De andra var Perfective, Princesss Charming och Desert Song (enligt brittiska källor hette dock en av båtarna GY 317 FloraDora). Alla båtarna beställdes av AB Bolinder-Munktell.

Floradora

GY 317 FloraDora

Två svenska fiskebåtar befann sig också vid eller utanför Island när Norge invaderades. Det var dels GG 65 San Tooy, som var utrustad för garnfiske. Båten köptes till Öckerö år 1938, men hyrdes ut till Island år 1940 för att transportera fisk mellan Island och Storbritannien. Ii slutet av 1940 såldes San Tooy till Haldorson som hyrt båten av svenskarna. Den andra var GG 156 Ragnhild från Styrsö som fiskat rödtunga i närheten av Island för försäljning i Fleetwood. Ragnhild kom i likhet med Hispano och Lillvor att bli kvar i Skottland under hela kriget. Fisken landades i hamnar som Aberdeen, Grimsby och Fleetwood.

GG 65 San Tooy

GG 65 San Tooy med svenskt nummer och isländsk nationsbeteckning

Ragnhild, Hispano och Lillvor fiskade utanför Skottland och vid Island. De försågs med engelska beteckningar, Hispano fick nummer 396 och Lillvor 397,  och målades mörkgröna, samma färg som skotska båtar i allmänhet hade. De svenska fiskarna återvände efter hand hem, men de flesta blev kvar hela kriget. Efter krigsslutet återvände fiskebåtarna till Sverige.

GG 103 Hispano

Hispano och Lillvor målade i mörkgrönt under kriget

GG 103 Hispano

GG 103 Hispano efter kriget

Hispano finns än idag och är fritidsbåt i Sundsvall,

Andra källor:
Georg Åberg och Dag Edvardsson, Dom hade inget val, 1985
Blom, Bornmalm och Bång, Fiskebåtarna och Varven, 2002

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!