Hur överförbara fiskerättigheter i räkfisket kan utformas

För att lösa problemen inom svenska räkfiske bör överförbara fiskerättigheter införas omedelbart, dvs så fort som möjligt. Att så inte sker beror i huvudsak på att Havs- och vattenmyndigheten aldrig får tummen ur vad det gäller att lägga fram ett förslag. En del av förklaringen till denna uppenbara handlingsförlamning är att en del av räkfiskarna i norra Bohuslän motsätter sig överförbara fiskerättigheter. Men jag tror att det går att ta fram ett förslag som också tillfredställer dem.

Detta genom att dela upp de svenska räkfisket på tre delar. Utsjösfisket i Skagerak, fisket i Kosterhavet och fisket i Gullmarsfjorden. Fiskerättigheterna till räkorna i Gullmarsfjorden ges till den Samförvaltning som sköter det idag och de fortsätter sköta fisket i enlighet med hur det skös nu. Fiskerättigheterna i Kosterhavet ges till Samförvaltning Norra Bohuslän som själva få lägga upp förvaltningen som de vill. Fiskedagar, enskilda överförbara rättigheter mellan medlemmarna i Samförvaltningen, ransoner eller hur de nu önskar ha det. I utsjöfisket genomförs individuella överförbara fiskerättigheter enligt ungefär samma modell som i det pelagiska fisket. De som fiskar i Kosterhavet och Gullmarsfjorden kan ha rätt att köpa rättigheter i utsjöfisket men inte omvänt.

För att det hela ska fungera riktigt bra bör kanske också kräftfisket tas med i systemet. Och tas kräftfisket med måste systemet också anpassas för att hantera fiskfiske. För kräftfisket kan individuella överförbara rättigheter införas genom att dela upp fisket i två delar, burfisket och trålfisket. In den mån det förekommer måst kanske också kräftfiske i Kosterhavet brytas ut för att på samma sätt som i räkfisket i området hanteras av Samförvaltning Norra Bohuslän. Överförbara rättigheter införs för bägge typerna av fiske, men det går bara att handla med rättigheter inom den egna sektorn.  För fisk gäller att de svenska kvoterna sannolikt måste vara högre för att ett system med överförbara rättigheter ska kunna hanteras. Särskilt som det också ska införas utkastförbud.

I systemen med överförbara rättigheter bör också möjligheten att hyra rättigheter införas. Det är ett sätt att minska problemen med bifångster och utkast.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

Ett svar på ”Hur överförbara fiskerättigheter i räkfisket kan utformas”

Kommentarer är stängda.