Somalia: Utfiskning ledde till piratverksamhet

Den somaliske fiskaren Abdi ställs inför ett svårt dilemma, att följa släktens stolta fiskartradition och därmed riskera familjens försörjning eller att ge efter för piraternas sirensång om riklig belöning om han ansluter sig till dem. Från piraternas perspektiv skildras i filmen Fishing without Nets kapningen av ett fartyg ute på djupt vatten – i dubbel bemärkelse. Långfilmsdebuterande Cutter Hodierne förvaltar den Sundancebelönade kortfilmen med samma namn med mästerlig regi. Om hur utfiskning kan leda till att en fiskare blir pirat:

Det somaliska sjöröveriet är en verksamhet som har underblåsts av utfiskningen och kaoset i landet och filmen ger en intressant inblick i vad som kan hända när fattigdom, desperation och moderna vapen möts i ett land där krig och konflikter slagit sönder all infrastruktur och lämnat invånarna utan skyddsnät.

Kortfilmen som är förlagan till långfilmen:

Läs också: Illegalt fiske – kanske ett större problem utanför Somalias kust än pirater

Intressant?
Media: Nyheter24, Firstshowing, Variety,
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!