Silltider – men svårt att köpa från lokala båtar i Kungshamn

Juletider är silltider menar Göteborgs-Posten och Bohusläningen i ett reportage om Abba-fabriken i Kungshamn. Reportaget handlar dock lika mycket om skarpsill som om sill. I Sverige läggs skarpsill in under namnet ansjovis.

I reportaget uppger Abba att de varje år köper mellan 1 500 och 2 000 ton skarpsill från lokala fiskare. Vilket inte är sant. Det finns inga lokala fiskebåtar på Sotenäset eller ens i Lysekil som kan fiska så stora mängder skarpsill. Den finns en LL-båt som har fiskerättigheter för skarpsill i Västerhavet inom det pelagiska systemet med individuella fiskerättigheter och det är LL 813 Wardö som har 30 ton. Kustkvoten är bara på 772 ton. Bara en del av det fiskas av båtar från LL-området. Det betyder att huvuddelen av skarpsillen troligen köps från båtar från göteborgsområdet och inte från lokala fiskare och båtar.

De som har störst fiskerättigheter till skarpsill i Västerhavet är GG 77 Falken av Rörö och GG 764 Astrid från samma ö samt GG 778 Lövön från Rönnäng. Falken och Astrid har samma ägare, familjen Johanssons Astrid Fiske AB.

Inte heller vad det gäller sill finns nån möjlighet för Abba i Kungshamn att köpa lokalt. Kustkvoten på sill i Västerhavet är bara 304 ton och när det gäller fiskerättigheter inom systemet med överförbara kvoter så finns ingen LL-båt som innehar fiskerättigheter till sill. GG 764 Astrid innehar nästan 31% av alla fiskerättigheter för sill i Västerhavet (Nordsjön, Skagerak och Kattegatt). Abba uppger att de lägger in 3 000 ton sill varje år.

Skarpsill fiskas dock ofta med snörpvad och ljus som det står i GP-artikeln. Sker detta i grunda fjordar kan det bli stor bifångst, men på djupt vatten brukar det bli liten bifångst.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!