Överenskommelse mellan EU och Färöarna klar

EU och Färöarna har enats om ett avtal kring fisket inför 2015. Färöarna får bland annat fiska 39 824 ton makrill i EU-vatten. EU-fiskare får fiska samma mängd i färöiska vatten. Fär blåvtiling (kolmule) gäller uppgörelsen om utbyte 25 000 ton. Avtalet innehåller också fördelningen av torsk, kolja och sej färöiska vatten liksom räkor, sill i Skagerak, vitlinglyra (sperling), taggmakrill (hästmakrill) och hälleflundra för färöiska båtar i EU-vatten.

Makrill

För svenska fiskares del, oavsett om de fiskar med danskflaggade eller svenskflaggade båtar är avtalet i stort betydelselöst. Svenskägda båtar har små makrill- och blåvitlingkvoter. För danska och skotska fiskare har avtalet stor betydelse.

Pelagiska fiskare i Skottland är mycket missnöjda med avtalet som de menar gynnar de färöiska fiskarna:

In reaction to the EU-Faroe deal announced on shared fish stocks for 2015, pelagic fishermen in Shetland have attacked the European Commission and Member State governments for failing to slash Faroese access to European Union waters.

Access for the Faroese fleet has been reduced slightly, but only in line with a cut in the total allowable catch (TAC) for 2015 from 46,850 metric tons to 39,824t.

“The underlying situation has not changed, and that is still a colossal amount of fish that Faroese boats can catch just off our shores,” said Simon Collins, executive officer of Shetland Fishermen’s Association.

“And it’s a kick in the teeth for pelagic fishermen who were sold the original deal with Faroe back in March on the basis that their waters were apparently teeming with mackerel.

“If they were, the Faroese fleet wouldn’t need to spend so much time off Shetland. I know Christmas is coming, but this is our future and EU governments have no business giving it away.”

De skotska fiskarna reaktion kommer sig av att färöiska fiskare i många år fiskade makrill utanför de ramar som förslagits av forskare de kvoter (TAC) som fastställts genom internationella avtal. Färöarna vägrade i flera år skriva under avtalen och har fiskat långt utöver fastställd TAC.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!