Norskt loddefiske igång vid Island

Medan svenska och svenskägda båtar med annan flagg fiskar skarpsill i Östersjön så fiskar många norska båtar lodda vid Island. Cirka 25 större norska fiskbåtar ägnar sig åt loddefiske vid Island.

Havglans

Havglans, en av de båtar som fiskar lodda vid island

Totalt har norska fiskebåtar rätt att fiska 40 183 ton vid Island fram till 15 februari. Efter det datumet får de inte längre fiska i isländska vatten. Fram till den 26 janurai hade norska båtar landat 5 000 ton lodda. Utöver detta fiskar norska båtar också lodda kring Jan Mayen och Grönland såväl som i Barents hav norr om Norge. Islänningarna själva tycks däremot inte fiska nån lodda vid Island för närvarande utan för dem handlar det mer om sill.

Färöiska pelagiska båtar ägnar sig som vanligt åt att fiska blåvitling. Det tycks de göra mest hela tiden förutom när de fiskar makrill. Nordks båtar har inte riktig kommit igång med fisket av blåvitling (kolmule) ännu. Danska pelagiska fiskebåtar fiskar för sin del just nu i huvudsak sill, skarpsill och makrill i Nordsjön. Det gäller också svenska Astrid-koncernens båtar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!