Bra start på norskt kolmulefiske

Kolmule på norska eller bohuslänska, blåvitling på svenska, är en torskfisk som fiskas med trål och främst ute i djupa Atlanten väster om Irland, Storbritannien, Färöarna och Norge. Fisken används främst i fiskmjöls- och fiskoljeindustrin.

Det handlar alltså om industrifiske. Men eftersom fisket bedrivs långt ut och på öppet hav så är det främst mycket stora båtar som fiskar blåvitling. Stora båtar som annars fiskar makrill och sill i första hand. De medelstora trålare som fiskar en stor del av skarpsillen, vitlinglyran och tobisen i Nordsjön och Östersjön fiskar inte blåvitling i nån större utsträckning.

Kolmulefiske

Årets kolmulefiske för norska båtar har startat mycket bättre än förra årets även om det tog nästan tre veckor för de norska båtarna att hitta sådan mängder att det var värt att starta fisket. De landar sina fångster i Norge såväl som i Danmark, Killybegs på Irland och Färöarna.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!