Mycket dåligt räkfiske i Barents Hav

Nordhavsräkor fiskas främst på tre ställen i världen. Runt Grönland och längs Kanadas atlantkust, i Nordatlanten/Barents Hav och i Skagerak/Norska rännan. Det sistnämnda fisket har många problem vilket gjorde att Världsnaturfonden (WWF) rödlistade räkorna från Skagerak och Norska rännan förra året.

Ett omdiskuterat beslut som dessutom inte fokuserade på problemen utan drog alla fiskare över en kam. Danska fiskare bedriver nämligen sitt fiske på ett bra, lagligt och rimligt sätt. Räkor som de fångat borde inte vara rödlistade.

Norska och svenska räkfiskare fiskar inte på ett sätt som kan anses rimligt i det stora hela. Rödlistningen togs också i media som ett tecken på att räkorna i Skagerak och Norska rännan löpte risk att utrotats. Så har aldrig varit fallet utan det är den praxis med uppgradering (high-grading) som förekommer i svenskt och norskt räkfiske, men inte i danskt, som är problemet.

Alternativa källor till räkor är alltså räkor fångade vid Kanada, Grönland och i Barents hav. Men det finns problem. Räkfisket vid Grönland har minskat under en lång rad år och i Barents hav har fisket i år varit mycket dåligt:

I følge Fiskeribladet Fiskaren har rejetrawleren “Havborg” været i Barentshavet i tre uger, men at det kun har udmøntet sig i en last på 20 tons. Det er langt mindre, end skipperen på fartøjet – Johannes Joensen – nogensinde har oplevet. Den samme melding er der fra en færøske rejetrawler, “Arctic Viking”, der dog skulle have en last på omkring 100 tons efter fire ugers fiskeri.

I Skagerak och Norska rännan är räkfisket ett ganska småskaligt fiske, men i Barents Hav och kring Grönland bedrivs fisket av mycket stora trålare. De länder som har räkfiskebåtar av detta slag är Kanada, Grönland, Island, Färöarna, Norge, Danmark och Estland.

Räka

Konsekvensen av det dåliga fisket i Barents Hav borde rimligen bli höjda priser på räkor i handeln på grund av brist på räkor. Priset på både råräkor och kokräkor borde gå upp. Skulle det inte bli så är det nåt som är allvarligt fel i räkfisket.

Vd det gäller WWF:s rödlistning av räkor från Norska rännan och Skagerak ska WWF ha presskonferens imorgon för att presentera årets Fiskguide:

Förra året gick debatten hög om bland annat nordhavsräkan som fick rött ljus. Mycket har hänt sedan den första fiskguiden kom 2002 – och mycket återstår att göra. Inte minst i svenska fiskevatten.

Frågan om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete är en av vår tids stora samhällsfrågor. Antalet miljöcertifierade fisk- och skaldjursarter har glädjande nog ökat under senare år i takt med konsumenternas ökade krav på ett etiskt och hållbart fiske.

Det återstår att se om det blir rödlistning i år igen, men så vitt jag kan förstå tyder det mesta på det. Ingenting har ju egentligen hänt när det gäller det svenska och norska räkfisket. Intressant vore om WWF bara rödlistade svensk- och norskfångade räkor, men inte danskfångade. Danska båtar står för en mycket stor del av de räkor som landas i Smögen och de fiskar så vit det går att utläsa på ett hållbart och bra sätt.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!