Räkor på Eriksberg

Idag på förmiddan var jag ute på Eriksberg där det var en aktivitet kring räkor invid gamla fiskebåten Svanen, numera en utflyktsbåt, café och fiskförsäljningsfirma. En gång i tiden var Svanen en riktig fiskebåt som hörde hemma på Rörö. Hela arrangemanget var en del av Göteborgs kommuns satsning på en vecka i fiskens och fiskeriets tecken, Go to Sea.

Arrangemanget annonserades så här:

Kulturbåtsklassade fiskebåten Svanen West ligger förtöjd vid Eriksberg. Den danska fiskebåten Sara gör oss sällskap och från kajen säljer vi spätta. Fiskhuset Svanen säljer räkor som är fiskade på hållbart vis. Vi gästas även av svenska och danska räkfiskare som diskuterar hållbart räkfiske. Dessutom kan du lära dig flå rödspätta, garva skinnet och steka fisken.

Riktigt så blev det inte. Sara kunde inte komma då ägaren blev tvungen att arbeta. På en annan båt, HG 62 Beinur. Nån svensk räkfiskare fanns inte på plats, däremot två danska räkfiskare. Visserligen var en av de två svensk, en representant för båten S 158 Saron som är dansk men ägs av svenskar. Den andra fiskaren representerade S 255 North Sea. Båda två är båtar som ingår i det samarbete mellan räkfiskebåtar i Skagen som går under namnet Skagen Gourmet Rejer.

Danska räkfiskebåtar fiskar på ett mer hållbart sätt än svenska. Huvudanledningent ill det är att det i Danmark finns cirka 10 båtar som delar på en kvot som är dubbelt så stor som den svenska medan det i Sverige finns cirka 60 båtar på en mycket mindre kvot. Danskfiskade räkor kommer därmed från ett hållbarare fiske än vad svenskfångade och norskfångade från Skagerak och Nordsjön gör.

Genom att myndigheter i Sverige (läs Havs- och vattenmyndigheten) delat alldeles för många räkfiskelicenser samtidigt som det inte finns några möjligheter att sälja eller överlåta sina fiskerättigheter har situationen i Sverige utvecklats så att en fiskebåt måste dumpa mindre räkor (råräkor) för att uppgradera fångsten till enbart större räkor (kokräkor) som ger mycket mer betalt. Detta för att överhuvudtaget upprätthålla nån som helst lönsamhet. Ansvaret för att ingenting förändras ligger helt och hållet på den myndighet som aldrig tycks få tummen ur för att föreslå åtgärder som minskar antalet räkfiskebåtar.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!