Dags att fiska sardiner och ansjovis i svenska och danska vatten?

I europeiska vatten finns det sex huvudsakliga pelagiska fiskarter som fiskas. Det handlar om sill (Clupea harengus), skarpsill (Sprattus sprattus), taggmakrill (Trachurus trachurus), makrill (Scomber scombrus), sardin (Sardina pilchardus) och ansjovis (Engraulis engraulis). Sardin och ansjovis har historiskt fiskats utanför Spanien och Portugal, taggmakrill i Atlanten väster om Spanien, Portugal, Frankrike och Irland. Sill, skarpsill och makrill i Nordsjön och Nordatlanten.

Skarpsill

Skarpsill

På grund av att haven blir varmare har dock de sydligare pelagiska fiskarterna från södra Europas fiskevatten börjat sprida sig norrut medan sill och skarpsillsbestånden i Nordsjön är mindre än för 50 år sen.

Förekomst av pelagisk fisk i Nordsjön och förändringar sen 1970

gcb12747-fig-0001

 

Framförallt taggmakrill och ansjovis tycks ha blivit vanligare i Nordsjön och också vanligare i Skagerak och Kattegatt. Sardiner förekommer dock än så länge främst i södra och västra Nordsjön. I ansjovisens fall kanske det dock inte handlar om en spridning söderifrån utan det verkar ha funnits en liten population i Nordsjön som med ökande vattentemperaturer kunnat växa till sig och sprida sig i större delen av Nordsjön inklusive Skagerak och Kattegatt,

Sardin

Sardin

Ansjovis

Ansjovis

Skarpslll, sill och makrill är de dominerande arterna i det pelagiska fisket i Nordsjön. I industrifisket (fisket för tillverkning av fiskolja och fiskmjöl) dominerar tobis, vitlinglyra och vid sidan av skarpsill. Men det kanske i framtiden, kanske i en snar framtid kan bli så att även ansjovis, taggmakrill och sardiner kan bli intressant för fisket i de skandinaviska länderna och nordvästeuropa. Det finns ju numera också många svenska fiskare som har erfarenhet av att fiska sardiner, sardineller och ansjovis utanför Västafrikas kust. Det kan ju bli användbart om sådant fiske blir vanligare här i norr.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Njord på Patreon!
Become a patron at Patreon!