Nytt fiskeriavtal mellan EU och Grönland

Ett nytt avtal om fiske mellan EU och Grönland är på gång. Ett färdigt förslag finns, men det ska godkännas av regeringen på Grönland (Naalakkersuisut)  och EU innan det kan träda i kraft från den 1 januari 2016. Avtalet ger EU-båtar möjlighet att fiska i grönländska vatten mot en ersättning på ungefär 20 miljoner euro årligen. Giltighetstiden för det föreslagna avtalet är 2106-2020.

Jämfört med nuvarande avtalet innebär det nya avtalet ett minskat fiske för EU-båtar i grönländska vatten. Detta beror främst på att bestånden av fisk och skaldjur minskat:

For at fremme et bæredygtigt og ansvarligt fiskeri indebærer protokollen også EU-finansiering af et flerårigt sektorprogram blandt andet med henblik på at fortsætte det videnskabelige samarbejde og udarbejde flerårige forvaltningsplaner til sikring af bestandene på lang sigt.

Sammenlignet med den nuværende fiskeriprotokol reduceres EU’s fiskerimuligheder i den nye aftale – primært på grund af nedgang i visse bestande som for eksempel rødfisk, torsk og rejer, mens kvoten for hellefisk (Østgrønland) øges. Der etableres desuden en bifangstkvote. Danske fartøjer fisker efter rejer og lodde i grønlandsk farvand.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!