Låga böter för illegalt fiske

Den stora fiskebåten Frank Bonefaas togs i mars förra året för illegalt fiske på ett brittiskt skyddsområde. När den brittiska marinen bordade båten hade den 632 ton makrill ombord. Ingen extrem fångst, men ändå värd rätt mycket. Allt fångat i skyddsområdet där fiske var och är förbjudet. Den 11 mars i år var det dags för rättegång, båtens ägare och skeppare erkände sig skyldiga. Böterna blev 97 000 pund och de fick betala kostnader för rättegång och annat på 5 000 pund. Totalt 102 000 pund.

Frank Bonefaas

Frank Bonefaas

Samtidigt fick fartygets ägare, företaget Cornelis Vrolijk, tillstånd att sälja den illegalt fångade makrillen. Fångsten såldes för 437 000 pund. Dvs det blev i slutändan lönsamt att fiska illegalt om än inte lika lönsamt som om fångsten tagits på lagligt fiskeområde och sålts för fulla värdet, cirka 750 000 pund. Förfarandet är uppenbart orimligt. Antingen måste böterna höjas rejält eller så måste fångster tagna på illegalt vatten beslagtas. Det senare vore helt klart rimligt, men bägge sakerna borde genomföras. Högre böter och beslagtagna fångster.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!