Det finns elva fiskarter av vilka det fiskas mer än 1 miljon ton varje år. Tre av dessa fiskarter fiskas bland annat i Nordostatlanten och Nordsjön och två fiskas delvis i nordiska vatten. De arter det handlar om i vår del av världen är sill, torsk och sardin. De flesta av de övriga på topplistan fiskas i eller huvudsakligen i Stilla Havet. Anchoveta används främst till fiskmjöl och fiskolja, de övriga fiskarterna på listan till konsumtion. De allra flest arterna på listan är pelagiska arter.
Världens mest fiskade fiskarter i 1000-tals ton, namn, 2012, 2013, förändring
1. Anchoveta (Peruvian anchovy) 4 693 5 674 21%
2. Alaska pollock (Walleye pollock) 3 271 3 240 -1%
3. Skipjack tuna 2 812 2 995 7%
4. Atlantic herring 1 773 1 817 2%
5. Chub mackerel 1 581 1 654 5% (två olika arter, spansk makrill och stillahavsmakrill)
6. Atlantic cod 1 114 1 360 22%
7. Japanese anchovy 1 296 1 326 2%
8. Yellowfin tuna 1 335 1 302 -2%
9. Largehead hairtail 1 232 1 257 2%
10. Scads nei 1 267 1 229 -3%
11. European pilchard (Sardine) 1 019 1 001 -2%
Fisket står för total 57% av världens produktion av sjömat med 50% från världshaven. Fiskodling står för 43% av världens sjömat och av det kommer 16% från odlingar i havet och 27% från inlandsodlingar. De vanligaste fiskarterna som odlas är lax när det gäller havsodlingar och karp när det gäller inlandsodlingar. Kina är det land som producerar mest sjömat, fångar mest fisk och odlar mest.
Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om Fiskarter, Mest fiskade, Konsumtion, Fiskmjöl, Fiskolja, Tonfisk, Spansk makrill, Chub, Sill, Scads, Japansk ansjovis, Sardin, Hairtail, Alaska pollock, Torsk, FIske, Fiske
Upptäck mer från Svenssons Nyheter - Njord
Prenumerera för att få de senaste inläggen skickade till din e-post.