Vingatank och Swedia

Bröderna Sture och Willy Johansson var från 1958 delägare i Tärntank Rederi AB tillsammans med Sven-Olof Kristensson. 1974 köpte bolaget också varvet på Donsö. Varvet lades dock ner redan 1981. I styrelsen för Tärntank Rederi AB satt vid denna tid Willy Johansson, Sture Johansson, Sven-Olof Kristensson, Karin Nordin och Olle Nordin. Willy och Sture Johansson sålde sin andelar i Tärntank år 1980. Bröderna Johansson grundade istället det egna rederiet Vingatank Rederi AB.

Mellan familjen Johansson, Vingatank och fisket finns en tydlig koppling. Sture och Willy Johanssons far Artur Johansson ägde tillsammans med sönerna Henry Johansson, Åke Johansson och Willy Johansson fiskebåten GG 569 Vingaborg åren 1955-60,  bröderna Henry Johansson och Bo Johansson samt Hans Johnsson med flera ägde flera olika GG 569 Vingaborg fram till och med 2001. Johannes Johansson och Albert Johansson, bröder till Artur Johansson samt den förstnämndes son Jerker Johansson ägde för sin del andelar i den första GG 742 Runö, Jerker Johansson också i den andra Runö åren 1978-87.

Vinga SafirVingatank Rederi AB startades 1978, 1988 såldes det bolaget och Swedia Shipping AB startades. Swediakoncernen tycks han nån form av intressen, sannolikt affärsmässig management, i driften av fyra tankfartyg, Fjord One med svensk flagg i samarbete med Fjordtank Rederi AB och Vinga Safir i samarbete med dotterbolaget Vingatank under färöisk bekvämlighetsflagg och Leon under liberiansk bekvämlighetsflagg. Dessutom samverkar företaget med det norska bolaget Brøvigtank AS som har två bekvämlighetsflaggade tankfartyg i Gibraltar. Antalet anställda i koncernen har minskat kraftigt under de sista åren och inklusive Swedia Tankerfrakt AB som familjen också äger så finns det idag under 10 anställda. Familjen ägde tidigare också Vinga Ship Management AB som idag är dotterbolag till Svenska Orient Linjen AB.

I styrelsen för Swedia Shipping AB sitter Per Jonas Hansson och Christer Johansson som ordinarie ledamöter samt Ewa Helena Hansson som suppleant. Swedia Shipping har dotterbolaget Vingatank AB och familjen äger sannolikt också Sp/F Vinga Shipping i Thorshavn på Färöarna. I styrelsen för Swedia Tankerfrakt sitter Christian Johansson och hans fru Miriam Johansson.  Christian Johansson är son till Sture Johansson och Per Jonas Hanssons fru Ewa Helena Hansson är dotter till Sture Johansson. Swedia har i motsats till Tärntank fortfarande sitt huvudkontor på Donsö.

Övriga källor:
Fiskebåtarna & Varven 2002
Fiskebåtarna & Varven Skeppsbyggarna, 2009
fiskedonso.se
fiskebatar.se

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

2 svar på ”Vingatank och Swedia”

  1. Pingback: Furetank | Njord
  2. Pingback: Donsötank | Njord

Kommentarer är stängda.