Kiltank

Kiltank Rederi AB är ett av Donsös mindre rederier. Också ett av de nyare eftersom det grundades först 2008 när de tog över ägandet av ett mindre tankfartyg, Charisma af Donsö.  Fartyget sköts och bemannas av Kiltank AB men chartras och befraktas av tyska OMB Ostsee Mineralöl Bunker GmbH. OMB är ett lite äldre företag, grundat år 1990. Företaget har cirka 10 anställda.

I styrelsen för Kiltank AB sitter Claes Erik Fhager, hans söner Daniel Fhager,  Jacob Fhager, Erik Alexander Fhager och Nils Lennart Benjamin Fhager.

Släkten Fhager har länge varit intressenter i fisket på Donsö med andelar i flera fiskebåtar över tid. Från 1911 till 1936 var bröderna Axel, Johan, Karl och Konrad Fhager delägare i GG 487 Bror. Deras bror Nils Ossian Fhager var farfar till Claes Erik Fhager.

Johan Fhagers söner Lars Johan, Ragnar och Georg Fhager var ägare av GG 413 Gunhild från 1936 till 1954. Johan Fhagers yngste son Göran Fhager var för sin del delägare i flera båtar med namnet GG 236 Holmön från 1961 till 1972.  Lars Johan Fhager och hans son Lars Erik Fhager var också delägare i GG 352 Daisy åren 1964-74. Konrad Fhagers son Bertil Fhager var delägare i vadbinderiet Nillson & Fhager.

Karl Fhager hade sönerna Karl Gösta Fhager, Holger Fhager och Torsten Fhager. De ägde tillsammans GG 111 Judit åren 1944-47 och GG 111 Vanadis från 1947 till 1955. Därefter ägde de tre sönerna en annan båt med samma namn och nummer intill 1961. Den ersattes i sin tur av ytterligare en båt med samma nummer, namn och ägare som fanns på Donsö åren 1961-1987. Säkert har jag missat en del fiskebåtar som ägts av familjen Fhager, men det är uppenbart att flera grenar av Fhagers varit djupt engagerade i fisket på Donsö. även om just den släktgren som äger Kiltank inte varit det.

Den från BK Häcken och fotbollen välkände advokaten Carl Fhager är för sin del barnbarnsbarn till Axel Fhager.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , , , , , , , , , , , , ,

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!