50 meter lång räktrålare sjunkande i Frihamnen?

Skulle inte tro det. Dels brukar inga räktrålare ligga i Frihamnen, dels finns det inte 50 meter långa räktrålare i Sverige. Räktrålare behöver inte ligga i Frihamnen då de är för små för att de ska behövas. De ryms i de små fiskehamnar som finns på öarna eller i Fiskebäck. I den senare hamnen ligger dock normalt ingen räktrålare då det inte finns nån där. Om vi inte räknar den danskflaggade S 158 Saron som ägs av folk i Fiskebäck. Saron är inte direkt 50 meter lång heller.

Den pelagiska trålaren (låt oss kalla de silltrålare om så önskas) och snörpvadsbåten Ginneton verkar dock ligga i Frihamnen och är 50 meter lång. Men jag tvivlar på att den skulle vara på väg att sjunka även om de tycks ha haft problem idag på morgonen med slagsida och med att båten tog in vatten. Om nu ens den delen av nyheten är korrekt för det verkar rätt märkligt om jag ska vara ärlig.

Alternativet är förstås att det kan ligga nån annan mindre trålare i Frihamnen nån stans. Men jag hittar ingen där. Nån 30 meter lång sak. Danafjord finns inte där, inte heller Saron, inte Ingun, inte Rimfors, inte Valöskär, inte Svanvik… Sannolikt ingen då de inte brukar ligga där.

Att de flesta journalister inget vet om fiske understyrks av det bisarra i att kalla Ginneton för räktrålare (om det nu verkligen är så, men det verkar ju vara så). Så ta allt som skrivs i gammelmedia om fiske med en nypa salt. Journalisterna vet i de flesta fall inte vad de pratar om. Jag åker förbi om en stund. Då får jag reda på hur det är. Fast Ginneton kan ju redan ha gått då.

Intressant?
Läs även andra bloggares åsikter om , , , ,

PS. 19:45. Som jag trodde fanns det bar en båt i Frihamnen. Ginneton. En pelagisk trålare på 50 meter. Ingen räktrålare. Inte heller hade den tagit in vatten. Nej, det handlade om att ballastvattnet hamnat lite fel. Ginneton är kvar än.

Gilla Anders Svensson på Patreon!
Become a patron at Patreon!

5 svar på ”50 meter lång räktrålare sjunkande i Frihamnen?”

  1. Det är TT som har skrivit texten, möjligen från Stockholm. Källan är säkert räddningstjänsten via telefon. All olycksrapportering av detta slag lider också av ”viskleken”. När man pratar med polis eller räddningstjänst pratar man ofta med ett befäl som är vakthavande på ett kontor, som i sin tur har fått en rapport från fältet. Allt via telefonsamtal.

    1. Jag vet sådant. I detta fallet har jag pratat med journalisten på GP. Hon uppgav att hon pratat med SOS-alarm och Räddningstjänsten, Hon vägrade i först skedet ändra fast jag ju visste att hon hade fel. Det finns en otrolig arrogans och nonchalans i media kring fiske. I stort kan vi säga att artiklar om yrkesfiske i gammelmedia aldrig är helt korrekt. Det finns alltid minst ett fel, ofta ganska många fel. Till och med i Bohusläningen.

Kommentarer är stängda.